Afbeelding

Tuchtcollege waarschuwt longarts overleden oud-hockeyer: tekortgeschoten als supervisor

Zorg

HILVERSUM Een longarts van het Tergooi Ziekenhuis in Hilversum heeft een waarschuwing gekregen, na behandeling van de 21-jarige oud-tophockeyer Rogier Mooij die in november 2014 onverwacht kwam te overlijden. Dat maakte het Regionaal Tuchtcollege Amsterdam vandaag bekend. Zo meldt NH Nieuws. 

Daarmee is de klacht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) tegen de arts deels gegrond. De longarts is als supervisor van de arts-assistent tekortgeschoten door de jonge patiënt niet zelf te zien, bepaalde het medisch tuchtcollege.

"Hoewel de longarts in zijn supervisie is tekortgeschoten, gaat het te ver om uitsluitend verweerder, als longarts, verantwoordelijk te houden voor het ontbreken van goede zorg. Daarom volstaat het college met het opleggen van de maatregel van waarschuwing."

Pijn op de borst
De voormalige tophockeyer ging destijds naar de eerste hulp van het ziekenhuis met hevige pijn op de borst. Hij werd opgenomen en dertien uur later overleed hij plotseling. Het ziekenhuis heeft dit niet gemeld als calamiteit bij de inspectie.

Klacht
De IGZ had een klacht ingediend omdat de longarts zou zijn tekortgeschoten in de zorg voor de jongen. De arts vindt dat hij het onderzoek van de jongeman over mocht laten aan de arts-assistent. Zij was volgens hem voldoende ervaren en bekwaam. Het Tergooi-ziekenhuis gaf eerder al toe dat er fouten zijn gemaakt bij de behandeling.

Reactie moeder
De moeder van Rogier plaatste gisteravond vooraf aan de uitspraak van de tuchtcommissie een emotioneel bericht op Facebook. "Morgen is het zover, dan zal de Tuchtraad uitspraak doen waar ik ruim twee jaar voor gestreden heb. Dat een rechter zal oordelen over de personen die verantwoordelijk zijn voor de dood van Ro* en wat de uitspraak ook gaat worden, ik voel me leeg en intens bedroefd, nog steeds voelt Ro* zijn heengaan onwerkelijk, zo'n mooi mens... hoe kan dat nou?"
"Dankbaar voor alles wat onze Ro* heeft gegeven, de betekenis van zijn jonge leven en dankbaar voor de niet-zichtbare mensen die meegewerkt hebben waardoor er rechtvaardigheid zal zijn. Gewoon, omdat hij dat verdient."

Uit de krant