De oppositieleiders met elkaar in overleg tijdens de laatste raadsvergadering.
De oppositieleiders met elkaar in overleg tijdens de laatste raadsvergadering. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

‘Goede’ verkennende gesprekken coalitie en oppositie over politieke situatie; SP komt met wensenlijst

Politiek

HILVERSUM - Wie van de vier? Dat is nog altijd de grote vraag na de eerste verkennende gesprekken van de vier coalitiepartijen met vier van de zes oppositiepartijen, voor toetreding tot de huidige coalitie met een eigen wethouder.

De eerste verkennde gesprekken hebben maandag en dinsdag plaatsgevonden. Coalitiepartijen Hart voor Hilversum, VVD, GroenLinks en CDA hebben oppositiepartijen D66, Democraten Hilversum, PvdA en SP daarvoor uitgenodigd. Mogelijk dat één van die vier partijen straks deel gaat uitmaken van die coalitie en een wethouder levert. Deze wethouder vervangt dan de begin april afgetreden wethouder Karin Walters van Hart voor Hilversum. 

De fractievoorzitters van de vier betrokken oppositiepartijen willen op Paul Vonk van de SP na weinig kwijt over het gesprek dat zij afzonderlijk hadden met de vier fractievoorzitters van de coalitiepartijen. Zij willen eerst de reactie van de coalitie - waarschijnlijk vrijdag - afwachten voordat zij praten. Wel hebben er ‘goede gesprekken’ plaatsgevonden en staan de partijen open voor een vervolggesprek.

Alleen de SP kwam na afloop met een uitgebreid persbericht waarin de socialisten hun wensen/ideeën presenteerden. “De SP helpt het college graag en stelt concrete verbeteringen voor op het gebied van wonen, zorg en contact met de Hilversummers”, is de boodschap. Zo wil de SP dat er op het Arenapark binnen de bouwhoogte bovenop de pakweg 900 nieuwe woningen nog eens 100 extra sociale huurwoningen komen. Ook wil de partij woningen op de grond direct naast het Media Park realiseren. 

Ook op het gebied van zorg zijn er ideeën. “Door de indicatie dagbesteding licht en de daarbij behorende dagbestedingsplaatsen weer terug te brengen helpen we mensen en voorkomen we duurdere oplossingen”, aldus de SP. “Een taskforce Hulp bij het Huishouden moet bekijken hoe we weer meer mensen in deze vorm van zorg aan het werk kunnen krijgen. Als de gemeente dit in eigen beheer neemt kan een groter deel van het geld bij de werknemers in deze zorg komen. Het moet normaal zijn om te kunnen rondkomen van werk als zorghulp bij het huishouden.”

Sporthal in Oost
Verder wil de SP dat de gemeente meer doet voor toeslagenouders en in gesprek gaat met buurten over het parkeerbeleid. “Tot slot zouden we graag zien dat er alsnog serieus wordt gekeken naar een sporthal in Oost. Als het college onze plannen wil omarmen, dan is de SP graag bereid het college daarin op alle mogelijke manieren te steunen. En we sturen ook graag een vrouw of man die mee kan helpen de plannen te verwezenlijken en die er op enthousiaste wijze voor kan zorgen dat het SP geluid ook weer in het college te horen zal zijn.”

Wethouderskandidaat
Met dat laatste doelt de SP op een eigen wethouderskanidaat. Vonk, die namens de SP het pakweg drie kwartier durende verkennde gesprek voerde samen met commissielid Gregory Dunker, laat weten dat de socialisten meerdere geschikte kandidaten hiervoor hebben. Namen wil hij nog niet noemen. Wel kijkt hij terug op een positief gesprek en denkt hij dat zeker een aantal ideeën, zoals dagbesteding en woningen bij hetb Media Park, gemakkelijk te realiseren zijn. “Vrijdag horen we hoe we verder gaan.”

Uit de krant