Daan van Alkemade: 'We redden spullen die anders weggegooid worden.'
Daan van Alkemade: 'We redden spullen die anders weggegooid worden.' Foto's: Bastiaan Miché

Opwaarts Upcycle Festival op voormalig MOB-complex: ‘Dit is wat Hilversummers weggooien’

Bedrijven

HILVERSUM - Hergebruik, reparatie en upcycling. Dat is de gedachte achter het zogenoemde Opwaarts Upcycle Festival, met spullen die anders weggegooid worden. Komende zaterdag vindt het evenement plaats in en rond een loods op het voormalige Mobilisatiecomplex langs de Noodweg in Hilversum.

Als jongen maakte Daan van Alkemade al hele fietsen van materialen die anderen dumpten. Het ging zo ver dat zijn ouders een extra schuurtje voor hun zoon bouwden, naast de al bestaande schuur. Nu heeft de inmiddels 54-jarige Hilversummer een veel grotere schuur voor zichzelf om gedumpte spullen een nieuwe bestemming te geven. 

Samen met Marijn Dee en Cedric Keulemans is Van Alkema het gezicht van recyclebedrijf Opwaarts, in een loods op het voormalige Mobilisatiecomplex langs de Noodweg. Daar verzamelt het drietal spullen en knapt ze waar nodig op. “Alles wat hier staat wordt anders weggegooid”, vertelt hij in een loods die vol staat met (goed) hout en allerlei spullen als tafels en stoelen, maar ook een oude schommelstoel, een platenkast van een afgedankt gasfornuis of een drankenkast gemaakt van een oude piano. “Dit is wat Hilversummers weggooien. En wat ik meepak is misschien 5 procent van het totaal. Ik zou zo een hele bouwmarkt kunnen vullen met hout dat in het centrum wordt weggegooid.”

Twee dagen in de week is Van Alkemade werkzaam op de redactie van de NOS op het Media Park, ook zo’n plek waar hij regelmatig gedumpte spullen aantreft. De overige dagen is hij vooral te vinden op het indrukwekkende terrein naast Vliegveld Hilversum. Spullen vindt hij dus langs de weg of op Marktplaats. “Dan bieden mensen gratis iets aan dat zij al jarenlang op zolder hebben staan. Vervolgens wil niemand het ophalen en dreigt het alsnog naar de afvalstort van de GAD te gaan. En dat terwijl het prima spullen zijn.”

Tussen stort en kringloop
De status van de spullen, aldus Van Alkemade, is ‘tussen stort en kringloop’. Twee jaar terug werd het verzamelen ervan echt serieus en moest hij op zoek naar een locatie. Wethouder Arno Scheepers wist nog wel een plekje. Op het MOB-terrein had hij rond die tijd nog regentonnen uitgedeeld. “Met de gemeente zijn we nu bezig om hier echt een bestaand onderdeel van te maken”, vertelt de Hilversummer. “Want voor de GAD is dit ook belangrijk. Je zal zeggen: hoe meer afval, hoe beter voor de GAD. Maar dat is dus helemaal niet zo.”

De Hilversummer ziet zijn bedrijf Opwaarts als een soort weeshuis voor mooie spullen. Het belangrijkste doel erachter is wel dat mensen minder snel spullen weggooien. “We redden spullen die anders weggegooid worden”, zegt hij. “Door ze op te knappen of een nieuwe vorm te geven, worden ze weer aantrekkelijker voor meer mensen.”

(Tekst gaat verder onder de foto.)


Daan van Alkemade - © Foto Miché / Bastiaan Miché

Hij wijst naar twee grote, witte stoelen met krulornamenten die voor veel huiskamers veel te groot zullen zijn. Het blijkt dat een Turkse familie deze gebruikte voor een trouwerij, waarna zij lange tijd in de flat stonden. Bijna waren ze meegenomen naar het afvalstation, maar uiteindelijk wist de Hilversummer dat tegen te houden. Nu staan zij op het punt om in een theater in Almere te ‘shinen’ op het podium.

Wat Van Alkemade verder opvalt is dat er steeds minder kennis in huis is over hoe iets te repareren. Wie kan er tegenwoordig nog lassen? Nou, op het terrein lopen wel de nodige mensen rond met de technische kennis in huis. Zij hebben echter weinig verstand van zichzelf promoten/reclame maken. Van Alkemade kan daarin fungeren als soort van tussenpersoon. Behalve de opslagruimtes voor het hout en de spullen is er nog een derde ruimte in de loods: hier worden van gebruikt hout meubels gemaakt. “We willen hier cursussen gaan geven.”

Repair Café
Maar wat gaat er zaterdag allemaal gebeuren tijdens het festival? (Overigens spreekt Van Alkemade meer van een open dag.) Er zijn meubelmakers die je meubels kunnen repareren, restaureren en stofferen. Er is een fietsenmaker die oude fietsen nieuw leven inblaast. Er is een schoenmaker die tassen maakt van hergebruikt leer van oude bankstellen. Er komt een lasser die alles kan maken van metaal. Er is een kledingruilbeurs én iemand die kleding repareert. De kundige mensen van het Repair Café die apparaten kunnen repareren zijn ook aanwezig. En het GAD is er ook met een speciale container waarin uitleg wordt gegeven over hergebruik van grondstoffen.

Van Alkemade roept belangstellenden op zelf iets mee te nemen dat stuk is en eventueel kan worden gerepareerd. “En neem bruikbare bouwmaterialen mee zoals houten balken en planken of oude deuren en kozijnen, zodat wij die weer aan anderen door kunnen geven die ze nodig hebben”, is zijn oproep. “Of kom gewoon kijken wat wij maken van de spullen die we eerder hebben gered. Samen met jullie maken we er een mooie dag van waarop hergebruik en bewust omgaan met waardevolle grondstoffen centraal staat.”

Het Opwaarts Upcycle Festival is zaterdag 13 mei van 10.00 tot 17.00 uur. Mensen met vragen of plekken weten waar gedumpt afvalt ligt dat te goed is voor de stort, kunnen mailen naar daan@opwaarts.nu.

Uit de krant