Afbeelding
Foto: Gooische Bierbrouwerij

De Gooische Bierbrouwerij in de prijzen op de European Beer Star 2022

Bedrijven

HILVERSUM - Dolle vreugde bij de medewerkers van de Gooische Bierbrouwerij. Gooisch Zwart, het Schwarz bier van de in Hilversum gevestigde brouwerij, heeft een zilveren European Beer Star medaille in de wacht gesleept. 

De European Beer Star 2022 is de meest prestigieuze biercompetitie van Europa. 2168 bieren uit 40 landen streden om felbegeerde medailles, welke werden uitgereikt tijdens Drinktec in München. De prijzen worden toegekend door een 140-koppige, internationale jury van biersommeliers, connaisseurs, vakjournalisten en meesterbrouwers. Zij keuren de bieren op diverse karakteristieken zoals voorkomen, reuk en smaak. Er zijn in totaal 73 biercategorieën en er is slechts één gouden, één zilveren en één bronzen medaille in iedere categorie.

Gooisch Zwart heeft zilver gekregen in de categorie ‘German-Style Schwarzbier’. Schwarzbier is een donkerbruine tot zwarte biersoort met een alcoholpercentage meestal tussen 4,8 en 5 procent. Het bier wordt gebrouwen met donkere en geroosterde mout wat het bier zijn typisch geroosterde smaak geeft. Het bier wordt overwegend in Midden-Duitsland gebrouwen en is oorspronkelijk van lage gisting. 

Niet zo vanzelfsprekend
In elke categorie doen tientallen brouwerijen mee. De grootste favorieten komen uit toonaangevende bierlanden als Duitsland, België en de Verenigde Staten. Dat de Gooische Bierbrouwerij een medaille meepakt is dus helemaal niet zo vanzelfsprekend. Een hele prestatie dus dat een Nederlandse brouwerij met een bier in klassiek Duitse stijl in Duitsland zo hoog in de prijzen valt.

Een medaille tijdens de European Beer Star betekent namelijk in de internationale bierwereld. “Toen we te horen kregen dat we een zilveren medaille hadden gewonnen, heb ik gesprongen van blijdschap”, vertelt brouwmeester Gijs Troost: “Een medaille winnen bij de European Beer Star laat zien dat ook kleine brouwerijen, als die van ons, kwalitatief mooie bieren kunnen leveren. Deze prijs is een prachtige bevestiging van het geweldige werk dat ons hele team elke dag doet.” 

‘Iets lokaals’
Gooisch Zwart was hét bier wat de meesterbrouwer van de Gooische Bierbrouwerij het allerliefste wilde gaan brouwen toen de brouwerij werd opgericht. In 2010 startte de Gooische Bierbrouwerij met vrienden, vanuit de behoefte om ‘iets lokaals’ te gaan maken, iets wat je cadeau kon doen. Dat idee combineerden ze met hun passie voor bier. De brouwerij produceert ambachtelijk gebrouwen bieren in traditionele stijlen met lokale ingrediënten als boekweit, welke ook terug te proeven is in Gooisch Zwart.

Uit de krant