Zondag 25 juni is er een schilderswedstrijd.
Zondag 25 juni is er een schilderswedstrijd.

De Gijsbrecht trapt jubileumjaar met feestweekend: Diner van de Eeuw, buurtfeest, schilderswedstrijd

Buurt & wijk

HILVERSUM - De Gijsbrecht bestaat honderd jaar. En dat gaat de Hilversumse winkelstraat een jaar lang vieren. De ondernemers trappen samen met de buurt af met een weekend vol al het moois, lekkers en liefs dat zij te bieden hebben. Op 24 juni kunnen honderd gasten aanschuiven bij een uniek midzomerdiner in de buitenlucht. Een dag later barst het feest los met Gijsbrechts Zotte Zondag.

Op zaterdagavond brengt de Gijsbrecht het lekkerste van de straat samen in een diner inclusief bijpassende wijnen. De Gijsbrecht-chefs Michele (Studio Pasta), Mans (Brasserie Mans), Luc (Vishuys de Lucs) en Nicky (slagerij De Kroes) hebben een menu samengesteld dat zij samen gaan koken. Een 5-gangen diner inclusief bijpassende wijnen. 

Er wordt die avond gezellig gegeten aan een lange tafel met, hoe kan het ook anders, honderd stoelen. Er zijn nog kaarten beschikbaar. Ze zijn op zaterdag 17 juni te koop onder de luifel van Sees Coffee & Concept op de Gijsbrecht van Amstelstraat 119, of te bestellen via mail: gijsbrechtevencie@gmail.com.

Gijsbrecht a la Montmartre
Op zondag 25 juni is het van 13.00 tot 19.00 uur een en al gezelligheid op de Gijsbrecht tijdens de zogenoemde ‘Zotte Zondag’. Er zijn kraampjes met spullen en lekkers, terrasjes, muziek & entertainment van onder andere de Beatrixband, Spoken Word, Hiphop-dansers, oud-Hollandse spelletjes, rad van fortuin, de buurtfanfare en Gijsbrecht a la Montmartre, een schilderswedstrijd. Er is aandacht voor de geschiedenis van de Gijsbrecht. Het verzoek aan ieder is daarom ook vooral eigen foto’s en verhalen over de Gijsbrecht te delen.

Veiling
Atelier in het Gras houdt samen met de Gijsbrecht op eveneens zondag 25 juni een schilderen urban skechingwedstrijd. Hierbij zijn alle disciplines meer dan welkom. Schilders, aquarellisten, schetsers en urban sketchers worden uitgenodigd om de Gijsbrecht op hun manier mooi weer te geven. Ervaren of onervaren. Iedereen kan mee doen. Aan het einde van de middag zijn er vak- en publieksprijzen voor de beste schilderijen, én een veiling. Alle Gijsbrecht-schilderijen zijn na het feestweekend te zien in de Gijsbrecht-etalages en allemaal te koop.

Hart van Zuid
Voorzitter van de ‘winkeliersvereniging’ (BIZ de Gijsbrecht), Joost Verhaaren, kijkt uit naar het aankomende feestweekend. “Een eeuw Gijsbrecht, daar zijn we trots op. Dat gaan we vieren. Terugblikken op toen met de toekomst in het vooruitzicht. En vooral omarmen wat er nu is. Dat doen we samen, de Gijsbrecht is al honderd jaar geworteld in de wijk. We noemen onszelf niet voor niets het Hart van Zuid.” 

Toekomstbestendig
Een jaar lang staat er van alles op het programma om het eeuwfeest te vieren: leuke projecten, acties, activiteiten. “Daarnaast bouwen we aan de toekomst’, vervolgt Verhaaren. “Zodat de Gijsbrecht ook over honderd jaar nog die gezellige winkelstraat is. Onze wensen voor een toekomstbestendig winkelgebied - gezelliger, groener, met meer ruimte om te verblijven - zijn afgelopen jaar door de gemeente opgepikt. Heel veel ondernemers, bewoners en bezoekers hebben de afgelopen tijd hun wensen voor de Gijsbrecht gedeeld met de ontwerpers.”

Verhaaren laat weten dat een week later, op zaterdag 1 juli, de gemeente het voorlopig ontwerp voor de Gijsbrecht van de toekomst presenteert. Hij nodigt alle bezoekers aan het feestweekend alvast uit voor de presentatie van de ontwerpen bij Ivy Office op de Gijsbrecht van Amstelstraat 213, op zaterdag 1 juli van 9 tot 12 uur. Voor meer informatie over alle activiteiten, zie www.degijsbrecht.nl.

Uit de krant