Afbeelding
Foto: HilversumsNieuws

Twee nachten op rij een explosie bij Café Dudok: ‘Politie noemt het een bom’

Buurt & wijk

HILVERSUM - Bij Café Dudok aan de Larenseweg is afgelopen nacht voor de tweede nacht op rij een explosief afgegaan. De politie heeft een onderzoek ingesteld. “Waarschijnlijk doen wij iemand kwaad, maar ik heb geen idee welke idioot dat is”, aldus de eigenaar.

Dinsdagmiddag zit hij samen met enkele bekenden in het café bij te komen van twee heftige nachten. Buiten doet de forensische opsporing van de politie op hetzelfde moment onderzoek. Binnen ligt de vloer vol met glas, helemaal tot aan de bar. Ook een fraaie lamp die aan de muur hangt is beschadigd. “Je kunt dit bijna geen vuurwerk meer noemen”, zegt de eigenaar over de enorme schade. 

Het is niet de eerste keer dat zijn café is getroffen door vandalisme. Vorig jaar mei sneuvelden eveneens de ruiten van het Hilversumse café. Ook destijds, zegt de eigenaar (die anoniem wil blijven) nu, was het twee keer in korte tijd raak en was de grote vraag wie daarachter zat(en). “Vorig jaar gebeurde het twee keer met een baksteen. Toen heb ik maatregelen genomen door sterker glas erin te laten zetten, maar ook dat helpt hier niet tegen. Dubbelglas mag niet, omdat het gebouw een gemeentelijk monument is.”

Na mei vorig jaar was het lange tijd stil. Daar kwam in de nacht van zondag op maandag verandering in. Toen sneuvelde rond 5.00 uur een ruit door vuurwerk. Iemand plaatste een explosief bij het terras, waarbij een ruit en terrasbankje schade opliepen. Nog geen 24 uur later - is te zien op camerabeelden - plakte iemand vuurwerk op de ruit die vervolgens sneuvelde. De dader ging er vervolgens snel vandoor. “De politie noemt het een bom”, vertelt de eigenaar. “Zelf werd ik gebeld door de alarmcentrale, maar de buren werden ook wakker door de explosief. Ik ga er vanuit dat het heel heftig was.”

De eigenaar kwam na de knal direct naar zijn café en trof toen al politie. Later kwam de wijkagent ook langs en in de middag vindt er forensisch onderzoek plaats. “Vanaf 16.00 uur gaan wij open”, zegt de eigenaar strijdbaar. “Maar nee, ik heb verder niet echt kunnen slapen. Je vraagt je continu af wie dit doet. En als je de schade zo ziet, denk je er bijna aan om te gaan stoppen. Aan de andere kant ga ik me ook niet weg laten jagen. Dan wint hij.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

De politie doet onderzoek naar de zaak. Daarbij wordt (uiteraard) onderzocht of er een verband tussen de twee explosies. Ook vindt er een buurtonderzoek plaats. Voor het onderzoek is de politie op zoek naar getuigen die in één of beide nachten iets hebben gehoord of gezien dat van belang kan zijn. Ook camerabeelden van bijvoorbeeld deurbelcamera’s, ontvangt de politie graag. 

Uit de krant