De tankgracht in het Spanderswoud. Foto: Scarlett van der Weele
De tankgracht in het Spanderswoud. Foto: Scarlett van der Weele

Het Hilversumse verhaal van de oorlogssporen in het landschap

Cultureel

HILVERSUM - Nu de verhalen uit de eerste hand over de Tweede Wereldoorlog steeds moeilijker te verzamelen zijn doordat die generatie uitsterft, is er behoefte aan andere vormen van informatiewinning. Gemeenten kijken daardoor steeds vaker naar archeologisch onderzoek. Studente Scarlett van der Weele heeft een inventariserend archeologisch onderzoek gedaan voor Hilversum, 'waar de bezetting omvangrijk is geweest'.

"De sporen van oorlog in het landschap vertellen een wezenlijk verhaal", meldt de 24-jarige studente archeologie van Saxtion Hogescholen in Deventer. "Dat zegt namelijk veel over de identiteit van de plaats. Met het verstrijken van de tijd verdwijnen ook veel van die sporen."

Goed verdedigd
Hilversum blijkt op dit gebied een interessante plek, omdat het een goed verdedigde gemeente was. Volgens Van der Weele is er in en vooral rond de gemeente nog veel van terug te zien in de natuur. "Dat komt niet zo veel meer voor", aldus Van der Weele.

Bunkers
Bij Vliegveld Hilversum zijn nog twee bunkers te zien en ook nog splitterboxen. Verscholen in de bosjes, aan de kant van de weg, werden bommen en vliegtuigen verscholen. Bekend verdedigingswerk is de Blaskowitz-bunker op het Wiseloordterrein. Deze commandobunker uit 1943 is vernoemd naar de laatste generaal die in deze bunker zat. Dit verdedigingswerk bood bescherming tegen luchtaanvallen en ander soort beschietingen.

Luchtaanvallen
Rond deze bunker werd om geallieerde luchtaanvallen tegen te gaan een aantal torens gebouwd. Deze staan beter bekend als FLAK-toren (Flugabwehrkanon). In Hilversum stonden deze torens onder andere op het oude terrein van de Nederlandse Seintoestellen Fabriek en op de Trompenberg.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant