Op naar sterkere buurten is de mantra vanuit het raashuis. Foto : Bastiaan Miché
Op naar sterkere buurten is de mantra vanuit het raashuis. Foto : Bastiaan Miché

Hilversum wil gaan werken met buurtpeilingen

Buurt / wijk

HILVERSUM - Rapformatie Public Enemy scandeerde eind jaren 80 al 'Power to the people'. In Hilversum moeten de bewoners steeds meer te vertellen krijgen in hun eigen buurt. Zij kennen hun eigen omgeving immers het best. Zoals wethouder Arjo Klamer altijd zegt: "Zij zijn de experts van hun eigen buurt." In 2017 gaat het college van burgemeester en wethouders meer werk maken van de buurtgerichte aanpak. Naast een door de buurt bepaalde agenda krijgen de bewoners ook andere instrumenten in handen, zoals de buurtpeiling.

"Als je iets georganiseerd wilt krijgen, dan kun je er ook voor kiezen om mensen onderling zaken met elkaar te laten regelen. Dat gebeurt meestal op basis van saamhorigheid. In ons buurtenbeleid willen we juist dat meer ruimte en kansen geven. Een beter buurtbeleid moet leiden tot geborgenheid en betrokkenheid. We moeten de bewoners niet op afstand houden. Zij moeten juist weten dat ze ertoe doen", aldus wethouder Wimar Jaeger.

Beheer en initiatieven
In plaats van dat de gemeente alles bepaalt of oplegt, moeten de Hilversummers zelf meer inspraak krijgen over wat er in hun buurt gebeurt. Jaeger en Klamer benadrukken hierbij wel dat het gaat om initiatieven van de bewoners zelf. Daarnaast slaat dit op het beheer van de buurt. "Dat heeft dan betrekking op het sociaal domein, maar ook op het fysiek domein en zoals ik altijd zeg: heel, schoon en veilig."

Buurthuizen
Het is steeds meer bottoms-up, zoals dat in managementjargon heet. De buurt geeft aan wat zij wil op bijvoorbeeld het gebied van groen, buurthuizen of veiligheid. Met hulp van de buurtcoördinator bepalen de bewoners wat er op de agenda komt. Wensen en behoeften kunnen in kaart worden gebracht door middel van een buurtpeiling.

App
"Moeten er wel of geen paaltjes komen in de wijk", is het voorbeeld dat Klamer geeft. Om mee te kunnen doen aan de buurtpeiling moeten de Hilversummers wel een app downloaden. Stemming verloopt digitaal. De uitkomst is een advies aan de gemeenteraad. De politiek kan dit advies in de wind slaan. Volgens Jaeger moet het mogelijk zijn dat de eerste buurtpeiling nog voor komende zomer plaatsvindt.

Uitspraak
Dat is ook afhankelijk van wat de politiek hiervan vindt. Woensdag 15 februari komt het buurtenbeleid aan bod in de commissie Economie en Bestuur. De gemeenteraad doet op woensdag 8 maart een uitspraak hierover.

Uit de krant