Afbeelding
Bastiaan Miché

Filmverhalen leren vertellen bij Dutch Filmers Academy

Algemeen

HILVERSUM - Geen mogelijkheid laat wethouder Wimar Jaeger van Media onbenut om te vertellen dat Hilversum de gemeente van de verhalen is. Daarmee doelt hij op het rijke mediaverleden van het dorp en wat hier allemaal gemaakt wordt in die sector. De Dutch Filmers Academy past naadloos in die visie, want hier leren de studenten hoe zij hun audiovisuele verhaal moeten vertellen.

Tegenwoordig heeft iedereen een camera op zak. De mobiele telefoon is immers meer dan een communicatiemiddel. Lang niet iedereen met een camera is een goede filmer. In vlogs, maar ook op televisie, krijgt het publiek beelden te zien, maar die spreken niet. Het vertelt niet tot nauwelijks een verhaal en dat is nu net wat de Dutch Filmers Academy de leerlingen probeert bij te brengen.

Laptops
Normaliter lopen de leerlingen van deze niet-bekostigde opleiding met een camera door het pand. Voor nu zijn het even alleen laptops. Het is tentamenweek. Filmen maakt plaats voor 'kennisstampen'. Opleidingsmanager Eric Goossens krijgt veel vragen. Hij beantwoordt ze rustig. Wat opvalt is de informele manier waarop studenten en docenten met elkaar omgaan.

Dialoog
Met tien klassen, drie mbo- en zeven hbo-groepen, is de school ook nog niet zo groot. Daarnaast bestaan de klassen uit maximaal zestien leerlingen en zijn de lessen, die drie uur duren, vooral interactief. Wel bevestigt Goossens dat dit informele hoort bij de opleiding. "We zijn continu met elkaar in dialoog", zegt hij. "Het leuke geheim van onderwijs is dat de klas altijd slimmer is dan de docent. Als collectief weten zij veel meer. Waarom zou je ze er dan niet bij betrekken?"

Perceptie
Dat heeft ook te maken met de rol en aanwezigheid van het audiovisuele van vandaag de dag. "Dat is wel heel anders dan toen ik opgroeide", meldt de opleidingsmanager. "De student heeft een heel andere perceptie van het audiovisuele gebruik. Hier leggen we een verbintenis tussen wat film de laatste 128 jaar heeft gedaan tot het huidige gebruik. Daar zijn we als opleiding op ingesprongen."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant