Foto: Bastiaan Miché
Foto: Bastiaan Miché

Hilversum telt dertig nieuwe struikelstenen

Algemeen

HILVERSUM - Meer dan honderd struikelstenen zijn al gelegd in Hilversum. Er is nog een lange weg te gaan voordat de door de gemeenteraad gewenste 750 stolpersteine een feit zijn. Woensdag is een dertigtal nieuwe steentjes neergelegd in de gemeente.

De Stichting Instandhouding Joods Erfgoed Gooi en Vechtstreek heeft vandaag de nieuwe struikelstenen geplaatst op vijftien verschillende locaties in Hilversum. Deze kubusvormige stenen met een messing bovenplaat met daarin tekst gegraveerd, worden gemaakt door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig.

Deze stenen komen te liggen in het trottoir voor de huizen waaruit Joden in de Tweede Wereldoorlog verdreven en vermoord zijn. Met zo'n steen krijgen zij een tastbare herinnering.

Familieleden uit Israël zijn naar Hilversum gekomen om de plaatsing van de struikelstenen mee te maken aan de Dalweg 5. Daar zijn nu de namen van Moritz Bacharach en Erna Bertha Bacharach-Strauss te lezen (zie foto's). De CDA-fractie heeft de drie stenen van de familie Kraal aan de Kamerlingh Onnesweg 126 geadopteerd. 

In 2009 zijn de eerste steentje neergelegd. Inmiddels zijn meer dan 900 namen van Hilversummers achterhaald.

Foto: Bastiaan Miché

Uit de krant