Het negeren van het stopverbod kan leiden tot onveilige situaties.
Het negeren van het stopverbod kan leiden tot onveilige situaties. Foto: Bastiaan Miché

Nu serieus handhaven op stopverbod markt/Groest

Politiek

HILVERSUM  De publieksvriendelijke campagne waarbij automobilisten worden gewezen op het stopverbod in het shared-space gebied tussen markt en Groest is voorbij. Parkeerwachters gaan vanaf nu echt serieus handhaven op dit verbod.

Dat schrijft centrumwethouder Floris Voorink na vragen hierover van zijn eigen VVD. De liberalen gaven blij te zijn met het vernieuwde plein, maar zagen toch een paar knelpunten die met een paar simpele handelingen snel opgelost konden worden. Zo was het fietspad langs de weg slecht zichtbaar en de oversteek Naarderstraat- markt gevaarlijk, aldus de VVD.

Eén van die punten is het shared-space gedeelte waarbij opvalt dat met name winkelleveranciers het terrein benutten voor laden en lossen. Dat leidt tot gevaarlijke situaties voor fietsers, weet ook Voorink. "Het heeft zeker mijn aandacht schrijft hij nu. Het verkeer heeft de voorbije maanden kunnen wennen aan het stopverbod, maar alleen informeren en waarschuwen van winkeliers/ondernemers én leveranciers blijkt niet genoeg. "Er is dus nog herhaaldelijk sprake van overtredingen. De komende periode zal blijvend intensief op dit verbod door de parkeerwachters worden gehandhaafd."


Voorink wijst de gemeenteraad er wel op dat de sharded-space oplossing juist een wens was van diezelfde raad. "Een van de achtergronden van deze oplossing was de uitdrukkelijke wens om een betere verbinding te creëren tussen Groest en Marktplein en niet alles met borden en belijning te reguleren. De toegepaste 'shared space' oplossing voorziet hierin."

Voor de veiligheid van fietsers zijn eveneens enkele maatregelen genomen. Zo is er nu een fietsmarkeringslijn en de maximum snelheid is verlaagd (van 50 naar 30 km/u). Ook zijn er wijzigingen aangebracht aan de oversteek Melkpad/Naarderstraat/Bussumerstraat. Medio augustus gaat daar ook de bestrating op de schop met het oog op verbetering van deze oversteek. Voorink verwacht nu de bouwactiviteiten van Mout en Vida klaar zijn meer rust op de Stationsstraat. "Dit zal bijdragen aan de overzichtelijkheid en verkeersveiligheid van alle verkeersdeelnemers."

Uit de krant