Wethouder Klamer zou zich te vaak bezighouden met zijn nevenfuncties, waaronder het schrijven van boeken.
Wethouder Klamer zou zich te vaak bezighouden met zijn nevenfuncties, waaronder het schrijven van boeken. Foto: Bastiaan Miché

'Klamer wordt wel betaald van de Hilversumse belastingcenten'

Politiek

HILVERSUM -  Wethouder Arjo Klamer overleefde de motie van wantrouwen tegen hem vorige week dankzij de coalitie. Toch, aldus raadslid Karin Walters van Hart voor Hilversum (HvH), is er niemand binnen de politiek die de toch felle beschuldigingen richting de SP-wethouder ontkent. "Met het plan dat er nu ligt laat de coalitie zien dat ze een niet-functionerende wethouder hebben."

Walters diende namens haar partij en Leefbaar Hilversum de motie van wantrouwen (zeg maar een rode kaart) in tegen de wethouder omdat hij zijn dossiers niet goed zou kennen, te vaak afwezig is en te veel tijd besteedt aan nevenfuncties. Bovendien zou hij er daarvan twee niet hebben gemeld - en dat moet - bij de gemeenteraad.

De twee oppositiepartijen kregen steun van GroenLinks, de ChristenUnie en de PvdA. De vier coalitiepartijen (VVD, D66, SP en CDA) stemden evenals Hilversum1 tegen de motie. Het was 22 tegen en 13 voor.

Ongemakkelijk
En dus kan Klamer op zijn plek blijven zitten, wordt hij geholpen door zijn collega's en blijft de coalitie in stand. "Maar ik zou me als wethouder heel erg ongemakkelijk voelen", aldus fractievoorzitter Jan Kastje van GroenLinks.

Positie in regio
"De belangrijkste dossiers (Tomin en Versa onder andere, red.) zijn hem ontnomen. Ook in de regio is zijn positie volledig weg. Als wethouder moet je gevoel hebben van wat er leeft in de gemeenteraad. Dat kan hij niet."

Treurnis
Vooraf kondigde Kastje namens verschillende oppositiepartijen een motie van afkeuring/treurnis (gele kaart) aan bij deze krant. Een motie van wantrouwen vond hij toen nog een stap te ver. Vlak voor de raadsvergadering trok hij deze in, niet wetende dat HvH en Leefbaar al hun motie hadden klaarliggen.

Kritiek
Toch steunde GroenLinks uiteindelijk de 'rode kaart'. Belangrijkste reden daarvoor was de uiteindelijke oplossing die het college uit de hoge hoed toverde. "Vergeet niet dat de kritiek ook leeft bij coalitiepartners D66 en VVD. Klamer heeft weinig gepresteerd en geleverd en met dit plan wordt een wethouder betaald voor het werk dat hij niet doet."

Constructie
Dat laatste vindt ook fractievoorzitter Hans Haselager - al 23 jaar raadslid - van de PvdA. "Die man wordt wel betaald van de Hilversumse belastingcenten." Hij stelde vorige week woensdag dat Klamer met deze constructie van burgemeester en wethouders onder curatele staat.

Lieve vrede
Nu gebruikt hij de woorden 'onder toezicht'. "Als iemand zelfstandig niets meer mag zeggen, wat is dan de meerwaarde? Hij zit er op onze kosten, maar de coalitie laat hem nu zitten voor de goede lieve vrede."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant