Foto's : Bastiaan Miché
Foto's : Bastiaan Miché

Groot Oranjefeest bij 't Spandersbosch

Sport

HILVERSUM - "Kunnen we vanwege ons 95-jarig jubileum niet proberen om het Nederlands dames hockeyteam naar Hilversum te halen?", dachten ze bij 't Spandersbosch enige tijd terug. Ook binnen de hockeybond vond men dat een prima idee. En dus konden maar liefst 4.000 liefhebbers vrijdagavond genieten van het duel tussen Nederland en Australië. 

Oranje speelde het vooraf razendsnel uitverkochte duel ter voorbereiding op het Europees kampioenschap hockey in augustus in Amsterdam. "De weg naar het EK hockey moet voor de oranje meiden een feest worden", aldus woordvoerder René van Hattum namens de in het leven geroepen interlandcommissie van 't Spandersbosch. Naast de wedstrijd stond er daarom een foodvillage, waren er clinics (onder andere door de rugbyers van Hilversum) en natuurlijk enkele hockeyactiviteiten. 

Julia van der Toorn
En vlak voor het duel mocht oud-lid en winnaar van The Voice 2013, Julia van der Toorn uit Bussum, live de volksliederen zingen. "Hilversum is een sport- en mediastad en meer dan alleen hockey", benadrukt Van Hattum. "Dat willen we met Julia en de verschillende clinics laten zien."

De wedstrijd zelf werd ook een feestje. Nederland - zonder de gestopte Ellen Hoog, Naomi van As en Maartje Paumen - won met 4-1. Australië kwam na vijftien minuten nog wel op voorsprong door een treffer van Kathryn Slattery, maar nog voor rust herstelden Carlien Dirkse van den Heuvel en Kitty van Male 2-1 (allebei uit een strafcorner) de schade. Na de thee scoorden Ireen van den Assem en Frédérique Matla de 3-1 en 4-1.


Hoewel de drie eerder genoemde namen zijn gestopt met hockey, blijken de hockeydames nog altijd razend populair. Na afloop renden honderden kinderen het veld op om handtekeningen te scoren. Van Hattum: "Dit was de enige keer dat het dameselftal in de aanloop naar het EK in deze regio te zien is. En als je bekent dat heel 't Gooi al tienduizend hockeyers telt, verbaast het niet dat de wedstrijd in no-time was uitverkocht. De mensen hebben nu de generatie gezien die moet gaan knallen op de Olympische Spelen van 2020 van Tokio.


Uit de krant