De taalambassadeurs Dicky Gingnagel (links) en Graddie Jansen-van Leeuwen.
De taalambassadeurs Dicky Gingnagel (links) en Graddie Jansen-van Leeuwen. Foto: Bob Awick

'Het blijkt dat laaggeletterde mensen vaak eenzaam zijn'

Mensen

Hilversum - In de Gooi en Vechtstreek wonen ongeveer 12.000 volwassenen die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden. Om dat aantal te bestrijden en te voorkomen, hebben tientallen actieve partijen het zogenaamde Taalakkoord ondertekend.

Met de ondertekening van dit Taalakkoord, een initiatief van de Stichting Lezen & Schrijven, spreken de partijen af dat ze voor die groep extra inspanningen gaan leveren. "Het is belangrijk dat deze inwoners zichzelf kunnen redden in een samenleving waarin informatie een grote rol speelt. Het blijkt dat mensen met laaggeletterdheid vaak in een isolement raken omdat ze zich buitengesloten voelen. Ook kunnen ze problemen krijgen op hun werk of zonder werk komen te zitten", aldus de stichting.

Zelfvertrouwen

"Je ziet ze opbloeien als ze een cursus hebben gevolgd en ze krijgen ook meer zelfvertrouwen. Het is niet gemakkelijk om die mensen in beeld te krijgen, maar je kunt bijvoorbeeld medewerkers aan de balie van het gemeentehuis een cursus geven om te herkennen wanneer mensen laaggeletterd zijn. Die mensen nemen vaak niet zelf het initiatief om iets aan hun probleem te doen. Wij hebben bij onze stichting ook taalambassadeurs die uit eigen ervaring kunnen vertellen wat het je kan opbrengen als je weer naar school gaat om het lezen, schrijven en rekenen op te pakken."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant