Afbeelding

Slechts werkstraf voor Hilversumse crimineel voor verduistering

Politie

Hilversum - Misdaad loont. Zo zou de uitspraak van de politierechter in Utrecht in de strafzaak tegen een beruchte Hilversumse crimineel kunnen worden omschreven. De 52-jarige telg uit de gevreesde familie, bekend van de moord op zijn vrouw, vele vele strafbare feiten in 't Gooi en de laatste jaren als getuige in het liquidatieproces, kreeg een werkstraf van zestig uur wegens verduistering van 4500 euro.

Van die verduistering moet hij 450 euro terugbetalen aan één van de slachtoffers die zich bij de officier had gemeld. De anderen zullen een gang naar de civiele rechter moeten maken om hun geld terug te halen bij de man. Het is de vraag of dat gebeurt omdat dat nogal een langdurige en vaak kostbare procedure is.  

Tuinset
Wat is er gebeurd? Vorig jaar juli werden via Facebook lounge-sets voor in de tuin aangeboden voor 450 euro. Maar liefst negen personen reageerden hierop en maakten 450 euro over in de veronderstelling dat zij de tuinset in hun bezit zouden krijgen. Maar dat laatste was niet het geval. De tuinset kwam niet. Echter, het geld kwam ook niet terug.

Drie mensen deden aangifte en na onderzoek van justitie bleek dat het geld was overgemaakt naar de vermaarde Hilversummer. Hij werd verhoord en legde uit dat een maat van hem, waar hij nog 5000 euro van kreeg, zijn rekeningnummer had gebruikt. Vandaar dat hij, nadat er begin juli 2016 steeds 450 euro werd gestort, zelf een paar duizend euro had opgenomen. Zo bleek uit zijn afschriften.

Heling
De officier was mild over de man die zelf niet tijdens de zitting aanwezig was. Ze kon niet bewijzen dat hij zelf achter de lounge-set aanbieding zou hebben gezeten. Dus ze sprak hem vrij van verduistering. Wel achtte ze hem schuldig aan heling. Ze eiste 3600 euro boete en een werkstraf van 40 uur.

De politierechter meende echter wel dat de Hilversummer had kunnen weten dat het geld niet van hem was. Bij alle overschrijvingen was namelijk vermeld dat het om een betaling voor een lounge-set ging. Vervelende feiten waarbij het vertrouwen in het digitale handelsverkeer is geschaad, zo lichtte de politierechter haar uitspraak toe.

Opmerkelijk
Echter zeer opmerkelijk was haar strafmaat. De politierechter volgde niet de officier in haar eis om de man een boete op te leggen. Met een boete zou hij ten minste voelen dat hij onrechtmatig aan geld van anderen heeft gezeten. Als hij weigerde te betalen, zou justitie beslag op zijn uitkering kunnen leggen. Nee, de politierechter legde hem een werkstraf op van zestig uur. En zo heeft de Hilversummer toch ruim vierduizend euro over gehouden aan dit strafbare feit.

Uit de krant