Bewoners vroegen eerder al op ludieke wijze aandacht voor hun probleem.
Bewoners vroegen eerder al op ludieke wijze aandacht voor hun probleem. Foto: Bastiaan Miché

Actiecomité naar Den Haag voor geluidsscherm A27

Buurt / wijk

HILVERSUM - Bewoners van de West-Indische buurt gaan de barricaden op. Komende maandag gaan zij samen met wijkwethouder Nicolien van Vroonhoven naar de Tweede Kamer in Den Haag om de petitie 'Geluidsschermen A27 afslag 33' te overhandigen.

Het doel: Kamerleden zo ver krijgen dat zij Rijskwaterstaat (RWS) oproepen om geluidsschermen te plaatsen langs de A27. "De bewoners van de West Indische buurt in Hilversum voelen zich niet gehoord en benadeeld door Rijkswaterstaat", schrijven zij in een persbericht.

Desastreus
Voor de verbreding van de A27 naar twee keer vier banen heeft er een enorme bomenkap plaatsgevonden met volgens de buurt 'desastreuse gevolgen voor natuur en het leefmilieu'."Ook de wandelaars en recreanten in het Cronebos en Smithuyserbos hebben last van de toegenomen geluidshinder."

De bewoners ervaren de communicatie in het hele proces als gebrekkig. "De ingewikkelde procedures, het oerwoud van regelgeving en moeilijke termen zijn voor ons niet te begrijpen", vervolgen zij. "Intussen zijn de werkzaamheden voor de verbreding in volle gangen merken wij dat dat ten koste gaat van ons woongenot en onze gezondheid."

Discutabel
De buurt komt volgens de rekenmodellen van RWS niet in aanmerking voor geluidsschermen, maar volgens de bewoners zijn die berekeningen discutabel. "Na de verbreding zal de geluidsoverlast met meer dan 10 dB boven de geluidsoverlast norm uitkomen, blijkt uit de contra-expertise die is uitgevoerd door de Nederlandse Stichting Geluidshinder. De geluidsoverlast is te vergelijken met een stofzuiger op volle toeren, alleen kunnen wij het voortrazende verkeersgeluid, nooit uitzetten."

De bewoners gaven al eerder hun ongenoegen aan bij voormalig wijkwethouder Arjo Klamer en Floris Voorink, maar zij konden - ondanks hun steun voor de buurt - weinig uitrichten bij Rijkswaterstaat. Misschien heeft Van Vroonhoven - oud-Kamerlid bovendien en eerder succesvol met de actie in Den Haag tegen spoorlawaai - meer succes.

Oerwoud
De bewoners voelen zich in ieder geval door haar gesteund en zijn blij dat zij meegaat naar de Hofstad. "RWS heeft de formele procedures netjes doorlopen. De materie is ingewikkeld en voor bewoners een oerwoud waar ze niet doorheen komen", aldus de wethouder. "Zij begrijpen niet hoe dit allemaal heeft kunnen gebeuren. Bewoners zijn geen deskundigen. Het Rijk moet bij dit soort grote projecten daar rekening mee houden. We leven in een tijd waar je hier anders mee moet omgaan. Je moet bewoners meer bij de hand nemen en de communicatie anders inrichten. Dat wil ik graag onder de aandacht brengen en is ook de reden waarom ik de bewoners van de West Indische buurt steun." 

Uit de krant