Het Muziekcentrum van de Omroep.
Het Muziekcentrum van de Omroep. Foto: Miché / Sander Poort

Dudok Architectuur Centrum belicht: Het Muziekcentrum van de Omroep

Historie

HILVERSUM - Wekelijks zet het Dudok Architectuur Centrum een bijzonder gebouw in de schijnwerpers en geeft een toelichting op de architectuur ervan. Dit kan een rijksmonument of een gemeentelijk monument zijn, maar ook een beeldbepalend gebouw dat het wellicht verdient om als monument aangewezen te worden. Hiermee vragen we aandacht voor de rijke en gevarieerde architectuur van Hilversum.

Het Muziekcentrum van de Omroep

Het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) aan de Heuvellaan omvat de oudste radiostudio van Nederland, die de VARA in 1930 liet bouwen naar een ontwerp van de architecten Adolf Eibink (1893-1975) en Jan Antonie Snellebrand (1891-1963). Zij ontwierpen een complex met een voor die tijd zeer moderne uitstraling van witte, strakgestukadoorde bouwdelen. De radiostudio kreeg een dubbelgeknikte kap, met pannen gedekt, ingegeven door de akoestiek.

De architecten hielden zich ook bezig met de inrichting van de grote radiostudio. Aan de onderzijde waren de wanden bekleed met hout en kurk. Daarboven kwamen panelen die voor een optimale geluidsweerkaatsing zorgden. Aan een van de korte zijden kwam een fraai rooster met daarachter een orgel. Boven het orgel was een klein toeschouwersbalkon. Omdat in een studio de tijd een belangrijk gegeven was, hingen overal klokken, die eveneens door de architecten werden ontworpen.

Het VARA-studiocomplex werd meerdere malen uitgebreid. In de jaren 1958-1962 werden naar een ontwerp van de architecten Ben Merkelbach en Piet Elling een glazen entreehal, een technische vleugel en verschillende studio’s aangebouwd. De technische vleugel met een gevel van lichtgeglazuurde baksteen heeft een opvallende uitstulping met een kunstwerk van stijlkunstenaar Bart van der Leck (1876-1958). 

Eind jaren zestig ontwierp bureau Elling een grote waaiervormige concertstudio die aan de achterzijde werd gebouwd. Na een grondige verbouwing onder auspiciën van De Architecten Cie werd het complex in 1995 de thuisbasis voor de klassieke radio-orkesten, het Metropole Orkest, het Groot Omroepkoor en de Muziekbibliotheek van de Omroep.

Het Dudok Architectuur Centrum is het centrum voor architectuur, stedenbouw en ruimtelijk erfgoed in Hilversum en is gevestigd in het raadhuis.

Uit de krant