Youssef Douzi spreekt de aanwezigen toe.
Youssef Douzi spreekt de aanwezigen toe. Foto's: Studio Kastermans

Pizza & Politiek: Hilversumse jongeren en raadsleden in gesprek over mentale gezondheid

Maatschappelijk

HILVERSUM - Het Alberdingk Thijm College was het decor van de derde editie van Pizza & Politiek. Vijftig deelnemers - jongeren en raadsleden - gingen met elkaar in gesprek over mentale gezondheid. Het thema bleek actueel. De druk vanuit de prestatiemaatschappij is groot, evenals die vanuit sociale media. 

De bijeenkomst van vrijdagavond was een initiatief van Young Hilversummers en werd geleid door Youssef Douzi en Charlotte de Raad, tevens stadsdichter van Hilversum. Juist vanwege het beladen thema had de organisatie gekozen voor een lichte setting. Verse pizzapunten en live muziek brachten de nodige ontspanning. 

Dat jongeren en raadsleden zich kwetsbaar durfden op te stellen bleek tijdens de zogenaamde break-outs, waar persoonlijke verhalen in klein gezelschap werden gedeeld. Een opvallend onderdeel was Pak je punt, waarin voor alle aanwezigen visies en gedachten konden worden gedeeld. Daar kwamen zowel persoonlijke ervaringen als alledaagse invloeden op mentale gezondheid aan bod.

Voor Gerben van Voorden, wethouder Zorg en Samenleving en Jeugd, is dit een zeer belangrijk thema. “Een kwart van de jongvolwassenen voelt zich sterk eenzaam en een kwart heeft psychische klachten”, weet hij. “In december heeft de gemeenteraad de beleidsagenda Jeugd vastgesteld en daarin staan allerlei maatregelen om de wachtlijsten tegen te gaan, maar daar hebben we elkaar bij nodig.” 

Van Voorden (op de foto hieronder) is blij met de stap die vanavond wordt gezet. “Op het thema rust nu nog vaak een taboe, maar het is essentieel dat we met elkaar het gesprek voeren. Een avond als deze helpt enorm, omdat jongeren hier heel open kunnen zijn.”

Raadslid Rob Docter (Democraten Hilversum) riep jongeren op hun wensen aan raadsleden kenbaar te maken. “Het contact met ons moet laagdrempelig zijn”, zo eindigde hij zijn betoog. Joop Lahaise (PvdA) legde aan de hand van persoonlijke ervaringen de verbinding tussen je goed voelen en het hebben van vertrouwen. In de samenleving, je naasten, degenen die je ontmoet, maar ook in jezelf. 

Ook voor Mohamed Alnour, een van de jongeren, was persoonlijke ervaring leidend. Openhartig vertelde hij hoe iemand hem toen hij het nodig had hielp zijn weg te vinden. Zijn punt: hulp moet beschikbaar zijn op de cruciale momenten. Hij is nu zover dat hij gelooft ooit zelf een rolmodel te kunnen zijn voor een ander. Een van de jongeren vatte Pak je punt mooi samen met: “Wees er voor elkaar, we zijn hier niet alleen”.


Joop Lahaise.

Pizza & Politiek is een initiatief van Carolien Jansson (Hart voor Hilversum), Bas Nanninga (ChristenUnie) en Young Hilversummers. Aan het format is anderhalf jaar gewerkt. Jansson: “In november vorig jaar hielden we een groter event in De Vorstin, met ruim 120 deelnemers. Vanavond was de setting bewust kleiner en intiemer. Ik vind dat beter werken.“ Haar mede-initiatiefnemer is het daarmee eens. Nanninga: “Vanaf het begin geven we de jongeren alle ruimte om een avond voor te bereiden. Dat werkt goed, en voorkomt dat we als volwassenen voor jongeren gaan denken.”

Stadsdichter Charlotte de Raad (op de foto hieronder) vult aan: “Als je voor elkaar invult ontstaat vaak ruis, beter is het om je echt open te stellen voor elkaar. Dan kun je elkaar vinden op elk onderwerp. En het is ook gewoon leuk om je te laten verrassen door iemand van buiten jouw bubbel.”


Pizza & Politiek wordt georganiseerd door Young Hilversummers. Een co-creatie platform dat informele jongerennetwerken met elkaar verbindt en in contact brengt met alle mogelijke organisaties en initiatieven. In de afgelopen twee jaar heeft Douzi samen met een groep jongeren het platform uitgebouwd richting sport, cultuur, economie maar ook het jongerenwerk van Versa Welzijn. 

Voortgezet onderwijs
Daarbij is er ook aansluiting bij het voortgezet onderwijs. Zo is er contact met het Roland Holst, het Comenius College, het MBO College en Alberdingk Thijm. “We zijn blij en dankbaar dat het ATC hieraan bijdraagt door onder andere de locatie beschikbaar te stellen”, aldus Douzi. Hij glundert tijdens het invouwen van de vele lege pizzadozen: “Je ziet nu dat het format nu echt stáát. Dat komt denk ik vooral omdat de jongeren bij veel activiteiten leidend zijn, en in de gesprekken gelijk zijn aan raadsleden. Het begint door te dringen dat dit werkt. Vorige week nog belde de gemeente Lelystad omdat ze in gesprek willen over onze aanpak. Een mooi compliment.”

De volgende editie van Pizza & Politiek vindt plaats in mei 2024. Wie behoort tot de leeftijdsgroep 16-28 en mee wil doen aan het gesprek met raadsleden, kan zich aanmelden via de instagrampagina van Young Hilversummers: https://www.instagram.com/younghilversummers/

Uit de krant