Afbeelding
Foto: De Rustplek
Video

Plannen voor ‘Rustplek’ in Hilversum: gastgezinnen stellen ruimte beschikbaar voor tijdelijke daklozen

Maatschappelijk

HILVERSUM - Een netwerk van bewogen gastgezinnen die een kamer beschikbaar stellen voor mensen die om heel diverse redenen tijdelijk niet thuis kunnen wonen, tijdelijk voor een paar weken of maanden. Dat is ‘Rustplek’. Er zijn nu plannen om dit project ook in Hilversum op te starten. 

Dit initiatief biedt Hilversummers de gelegenheid hun huis open te stellen voor mensen die tijdelijk geen dak boven hun huis hebben, legt woordvoerder Aafke Vreugdenhil uit. “In Amersfoort en andere plaatsen is het een succesvol initiatief gebleken en wij denken dat het in Hilversum zeker mogelijk moet zijn.”

Uit huis gezet door haar verhuurder: een jonge zwangere, werkzaam in de zorg. Op de urgentielijst voor nieuwe woonruimte: een vader in scheiding. Relatieproblemen zorgen voor onveilige situatie voor kind: een vrouw midden 30 met een baan in de administratie. Het zijn drie voorbeelden van mensendie plotseling dreigen op straat of de crisis- en daklozenopvang terecht te komen. Terwijl ze een baan hebben of een opleiding volgden. 

 ”Hele ‘normale’ mensen dus”, vervolgt Vreugdenhil. “Er is een nieuwe groep daklozen die we vroeger veel minder zagen. Dat zijn mensen die redelijk zelfredzaam zijn, soms zelf werken maar door pech of relatief kleine problemen op straat belanden. Of anders verwoord: niet verslaafd, langdurig ziek of met psychiatrische aandoeningen, maar mensen met een baan of dagbesteding, zonder goed sociaal netwerk en beperkte financiële middelen. Voor deze mensen bestaat niet of nauwelijks opvang, terwijl deze groep in omvang toeneemt.”

Luisterend oor
Voor het project in Hilversum worden gastgezinnen gezocht. Vreugdenhil legt uit dat de tijdelijke daklozen tijdens het traject onder professionele begeleiding werken bij een maatschappelijke organisatie aan vervolgstappen. “Onze gastgezinnen delen hun huis en bieden een luisterend oor. Een vorm van informele zorg die sociale cohesie versterkt.”

Op dinsdag 9 en donderdag 11 april zijn er informatieavonden voor geïnteresseerde gastgezinnen, vrijwilligers en maatschappelijke organisaties. De bijeenkomsten zijn in @AllArt aan de Korte Noorderweg 22 in Hilversum. Naast uitleg over het concept worden er ervaringsverhalen gedeeld van lokale initiatieven en gastgezinnen van andere gemeentes. Verder komen vragen aan bod als ‘Wat voor mensen zouden bij me wonen?’, ‘Waarop moet ik letten, wat moet ik regelen?’, ‘Waar vind ik ondersteuning als het misgaat?’ en ‘Hoe bewaak ik mijn eigen grenzen en privacy?’

Zie hieronder de video voor meer informatie.


Uit de krant