Leo Kerkhoff: "Anderen doen misschien al wat, maar je moet zelf ook initiatief nemen als je daar de kans toe ziet."
Leo Kerkhoff: "Anderen doen misschien al wat, maar je moet zelf ook initiatief nemen als je daar de kans toe ziet." Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Leo Kerkhoff Hilversummer van het Jaar: ‘Als Hilversummers moet je toch ook je hart laten spreken’

Mensen

HILVERSUM - Compleet verrast, maar toch vooral ook vereerd, is Leo Kerkhoff wanneer hij de prijs voor Hilversummer van het Jaar 2023 krijgt uitgereikt van de redactie van de Gooi en Eembode. “Ha, wat moet ik hier nu van vinden”, aldus de man die het afgelopen jaar bij tal van projecten in Hilversum was betrokken. 

De 67-jarige Kerkhoff, werkzaam als opnameleider van allerlei televisieprogramma’s, was in 2023 ook actief als opbouwwerker voor de compleet vernieuwde Sint Vituskerk aan het Melkpad. In die rol startte hij onder meer de actie Das in de Tas voor de voedselbank in Hilversum, organiseerde hij met anderen een succesvol benefietconcert voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië en ook een zogenoemde bevrijdingslunch in de Sint Vituskerk.

Verder was hij betrokken bij de feestelijke onthulling van de Bes-klok in het Hilversumse raadhuis. “Ja, het was een druk jaar”, kijkt Kerkhoff - vlak nadat hij de prijs in de toren van het raadhuis heeft ontvangen - terug. Voornaamste reden waarom hij zich graag inzet voor anderen is in zijn ogen de toegenomen kloof tussen rijk en arm en ook het onderlinge wantrouwen in de maatschappij. “Als je het zelf zo goed hebt - en veel mensen hebben het hier goed - zorg dan ook dat anderen het wat beter hebben. Daar haal je ook veel plezier uit. (lachend, red.). Sprak de grote filosoof.”

Wanneer Kerkhoff de namen hoort van de Hilversummers van het Jaar die hem voorgingen, is dat inderdaad een indrukwekkend rijtje met namen. Onder meer Jules Dresmé, vertegenwoordigers van verschillende wijkcentrum, de mensen van Hilversummers.nl en vorig jaar drie vrijwilligers die zich inzetten voor de opvang van Oekraïners in Hilversum gingen de 67-jarige Hilversummer voor. “Waarom krijg ik deze prijs? Je hebt hier toch zo veel goede vrijwilligers.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


Leo Kerkhoff ontving de prijs in de toren van het raadhuis. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Toch was het Kerkhoff die het afgelopen jaar meerdere initiatieven opzette en allerlei mensen en organisaties met elkaar wist te verbinden. Dat begon met het benefietconcert in februari in de Bethlehemkerk waarbij de opbrengst ging naar de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië.

Eigenlijk wilde de opbouwwerker van de Sint Vituskerk aan het Melkpad dit concert laten plaatsvinden in het kerkgebouw, dat op dat moment in de steigers stond, zelf. “Dat was bijna helemaal rond, maar het bleek verzekeringstechnisch een te groot risico. Dat was jammer, maar we wilden toch iets doen. Toen bood Jan Willem Meinsma van de Raad van Kerken het te doen in de Bethlehemkerk die die dag toch leeg stond.”

Kerkhoff kreeg hulp van verschillende personen en organisaties, maar wil vooral de naam van SP-raadslid Bianca Verweij noemen. “Zij sprong meteen in het diepe, is een fantastische organisator, kent iedereen en belt desnoods de burgemeester uit zijn bed. En zij kent ook veel mensen in de Turkse wereld. Zo lukte het ook om de Turkse André Hazes hier naartoe te halen. Uiteindelijk hebben wij dit in heel korte tijd weten te organiseren.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


Het benefietconcert in februari. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Op de vraag waarom Kerkhoff, werkzaam in de mediawereld, meer wilde doen dan alleen geld doneren aan Giro 555, is dat je ‘als Hilversummer toch ook je hart moet laten spreken’. “Anderen doen misschien al wat, maar je moet zelf ook initiatief nemen als je daar de kans toe ziet. En de kerk zat die dag goed vol. De gemeente heeft ook een mooi bedrag (50.000 euro, red.) overgemaakt. Het was de moeite waard. Ik heb ook gehoord van mensen dat zij het fijn vonden dat dit in Hilversum is gebeurd. Mensen vonden het een hartverwarmend initiatief.”

Kerkhoff, nu zo’n 25 jaar woonachtig in Hilversum, wil als (niet-gelovige) opbouwwerker binnen de kerk juist die verbindingen zoeken tussen kerk en maatschappij. Samen dingen doen. Dat leidde eind vorig jaar al tot de actie Das in de Tas waar vanuit De Akker (het gebouw naast de Sint Vituskerk) dassen werden gebreid voor cliënten van de voedselbank in Hilversum. “Iedereen is toen als een gek gaan breien en ook andere breiclubs sloten zich bij de actie aan. Mensen gaven ook dassen weg. Uiteindelijk hadden we er 600, die waren ook binnen een dag weg. Iedereen was er heel blij mee.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


Leo Kerkhoff tijdens de actie Das in de Tas bij de Voedselbank in Hilversum. Foto: Gooi en Eembode

Zoeken naar verbinding, elkaar helpen en de wereld om je heen wat vriendelijk te maken. De afgelopen jaren is dat besef bij Kerkhoff gekomen om toch iets meer te doen voor de medemens. “Dat heeft ook met de economische situatie te maken. Je merkt dat sinds corona de mensen elkaar nog meer zijn gaan wantrouwen. Dat komt ook door de grote social media waar wij totaal geen grip op hebben en die ons uit elkaar drijven. Terwijl Facebook op zich - dingen delen met je vrienden - heel leuk kan zijn. Maar het uit elkaar drijven van mensen is zo wat wij niet nodig hebben. Ik ben ervan overtuigd geraakt dat wij in kleine gemeenschappen met elkaar moeten organiseren, in plaats van in de grote wereld waarbij we de boel opfokken. Praat dus met elkaar. Ook zie je het uit elkaar groeien van rijk en arm. Dat is een proces dat steeds verder doorgaat. En als ik dan kijk naar de nieuwe kabinetsformatie in Den Haag geeft dat aanleiding om te denken dat niet iemand in Den Haag zich daarover zorgen maakt.”

Verder organiseerde Kerkhoff als opbouwwerker van de kerk een Canto Ostinato in het gebouw en een vrijheidsmaaltijd op 5 mei (zie foto hieronder). “Dat was heel bijzonder met die grote tafel in het midden van het gebouw. Voor de mensen die daarbij waren, jong en oud, links en rechts, was dat echt een fantastische ervaring. Praten over het belangrijkste dingen in het leven: vrijheid om te doen wat jij wilt en rekening houden met de mensen om je heen.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

In het Hilversumse raadhuis (waar hij ooit trouwde) is Kerkhoff eveneens een bekend persoon. Zo maakte hij eerder al samen met cameraman Gijs Konings een film over Dudok. Het afgelopen jaar verzorgde hij de live-uitzending over de uitbreiding van het carillon met een lage Bes-klok en twee kleine klokjes tot 51 klokken in de raadhuistoren (foto hieronder). “Als je dan toch zo veel geld uitgeeft aan de restauratie, maak het dan ook bekend aan de Hilversummers. Hoe meer je van dit soort dingen weet, hoe interessanter het is. Er zijn een aantal filmpjes gemaakt over die restauratie. Daar proberen wij nu een documentaire over te maken.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Foto: Leo Kerkhoff

Voor 2024 heeft de Hilversummer even een stapje terug gedaan als opbouwwerker, vertelt hij. Het is even tijd voor andere dingen. Wel sluit hij zich aan bij het plan om binnen de nieuwe bibliotheek aan de Gooische Brink een plek te realiseren waar erfgoedorganisaties terecht kunnen. Een erfgoedhuis. Het probleem van die verenigingen is nu vooral, vindt hij, dat deze clubs veelal fungeren als eilandjes. “Ik zie het als een uitdaging om het wat meer bij elkaar te brengen. De angst is dat een erfgoedhuis een wat stoffig imago heeft met onderwerpen die niemand interesseert, maar dat is niet zo. Het lijkt me leuk om een podcast te maken waar diverse organisaties aan mee kunnen werken.”

Ander ideetje is ‘de kortste wandelroute van Hilversum’, op de Kerkbrink. Via een app kunnen belangstellenden binnen vijf minuten van alles te weten komen over het plein dat volgend jaar op de schop gaat. De geschiedenis van de panden, het verdwenen kunstwerk. Het komt allemaal voorbij. Het klinkt allemaal wel een beetje als de compleet geflopte Mediamile van het station naar het Media Park. “Die Mediamile was niet eens zo slechts als de oorspronkelijke app er niet was uitgehaald. Dat was een verkeerde bezuiniging, dan heb je niks meer over. En natuurlijk kun je die informatie over de Kerkbrink ook in een boekje zetten, maar met apps beschik je over filmpjes en geluidsfragmenten. Er zijn ontzettend veel leuke verhalen te vertellen. Dat hoeft echt niet alleen maar met lange artikelen, dat kan ook met apps. Ga daarmee op uit, zal ik zeggen, en zorg dat je erfgoed beleeft. Het is toch ook belangrijk in deze onzekere tijden dat je weet waar je vandaan komt.”

Uit de krant