Afbeelding

Noodkreet SP: 'Nog meer bezuinigen op zorg en participatie is onmogelijk'

Algemeen

HILVERSUM - Genoeg is genoeg. "Nog meer bezuinigen op de zorg- en participatietaken van de gemeente dan we nu al doen is onmogelijk", stelt SP-fractievoorzitter Bianca Verweij. Opnieuw dreigt een bezuinigingsronde van honderden miljoenen euro's vanuit het Rijk. Om te voorkomen dat de zorg nog meer wordt uitgeperst, komt de Hilversumse fractie met een actieplan.

"Als we dit nu niet goed regelen, dan hebben we echt een hele dikke bak ellende", stelt SP-fractievoorzitter Bianca Verweij. Haar partij doet een noodkreet. De lokale werkgroep van de SP heeft onderzoek gedaan. In gesprekken met bijvoorbeeld zorgorganisaties, huisartsen, politie en GGZ is hun duidelijk gemaakt dat het huidige zorgstelsel een kaartenhuis dreigt te worden dat momenteel al met paperclips, lijm en elastiekjes in stand wordt gehouden. Ambulante zorg, maatschappelijke opvang, preventie en dagbesteding bijvoorbeeld staan allemaal onder druk. Als er opnieuw gesneden moet worden in de budgetten dan is het wachten op instorting.

De gemeente kan de zorgtaken niet met nog minder geld regelen. Dat is onmogelijk. "Er moet eerder geld bij om de kwetsbaren uit onze samenleving te kunnen blijven helpen", aldus Verweij. Actie is nodig. Niet morgen, maar vandaag al.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant