Afbeelding

Vijf Hilversummers koninklijk onderscheiden

Algemeen

HILVERSUM - Vijf Hilversummers hebben vanmorgen een koninklijke onderscheiding ontvangen. Ria Teuwen, Jan Nederhof en Mevlüt Yücel zijn nu Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Gert-Jan Veen en Barend Smit zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Voor oud-raadslid en -wethouder Barend Smit was het al de tweede onderscheiding in dertien maanden. Bij zijn afscheid van de Hilversumse politiek vorig jaar maart werd hij Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zijn vele verdiensten buiten het raadhuis telden niet mee. Burgemeester Pieter Broertjes somde vanmorgen in het raadhuis zo vijftien maatschappelijke functies op die de 75-jarige inmiddels op zijn cv heeft staan. Daardoor is hij nu bevorderd tot ridder.

Hart en ziel
Ook Veen gaat nu door het leven als ridder. De 61-jarige Hilversummer zet zich al jaren vrijwillig in voor HSV Wasmeer, Vogelvereniging Gooi en Eemland en vakbond CNV Vakmensen, sector taxi. "Op alle drie fronten is sprake van een inzet met hart en ziel", speechte de burgemeester voordat hij de versierselen opspeldde.

Betrokken
Ria Teuwen, die met een smoes over duurzaam wonen naar het raadhuis was gelokt, kreeg als eerste het lintje overhandigd. De 68-jarige Hilversumse is al meer dan vijftig een betrokken vrijwilligster. Zo was zij leidster bij de scouting, is vrijwilliger bij de Hartstichting en helpt bij de Zonnebloem en Stichting Hilversumse Meent.

Behang
Jan Nederhof geldt als de behangexpert van Nederland. De inmiddels 84-jarige heeft ruim 37 jaar lang diverse functies bekleed in het Nederlandse behangbedrijf Rath &Doodeheefver. Zijn passie voor behang heeft geresulteerd in het opzetten van een museum. Sinds 2008 is Nederhof ook gastheer in het Alzheimercafé in Hilversum, waar hij met raad en daad klaarstaat.

Monument
Mevlüt Yücel vermoedde al onraad. De vage afspraak die zijn broer gemaakt had met de gemeente was al verdacht. Ook de 58-jarige Hilversummer hoorde de zin: "Gelet op de verdiensten heeft het Zijne Koninklijke Hoogheid Willem-Alexander behaagd u te benoemen tot..." Yücel heeft mede zorggedragen voor de plaatsing van het monument van verdraagzaamheid bij het centraal station in Hilversum. Hij is secretaris en woordvoerder van de Mevlana moskee en is sinds 2005 lid van intercultureel platform Bekend maakt Bemind.

Uit de krant