Afbeelding

Zorgen voor levendigheid op Hilversumse begraafplaatsen

Algemeen

HILVERSUM – Picknicken op het grasveld van de Noorderbegraafplaats? Wat Mieke Verkuil, bedrijfsleider van de gemeentelijke begraafplaatsen en het crematorium in Hilversum, moet dat kunnen, zolang het niet gepaard gaat met overlast. Haar taak is immers ook meer levendigheid brengen op de begraafplaatsen. Dat klinkt paradoxaal. Door ontwikkelingen en een andere tijdgeest is een andere benadering voor de locaties waar dood en leven samenkomen nodig.

Sinds een half jaar bekleedt Verkuil deze functie. Haar voorganger Jan van Veenendaal is geroemd voor zijn werk. Ruim twintig jaar zorgde hij ervoor dat de drie gemeentelijke begraafplaatsen er tiptop bij lagen. De voormalig beheerder ontving eind januari de erespeld van de gemeente Hilversum voor zijn werkzaamheden.

Groene uitstraling
Met de komst van Verkuil is er een andere wind gaan waaien. Zij is bijvoorbeeld geen beheerder meer, maar bedrijfsleider. Het Zuiderhof, de Noorderbegraafplaats en Bosdrift – de oudste begraafplaats van Hilversum die nog in gebruik is – vragen vandaag de dag meer dan goed onderhoud en een groene uitstraling. Veranderingen in de markt hebben daar onder andere mee te maken. De begraafplaatsen worden leger en daar moet een andere invulling voor gevonden worden. "Door de jaren heen is het aantal begrafenissen fors teruggelopen. In totaal kiest 70 procent van de Hilversummers ervoor zich te laten cremeren", verklaart de Hilversumse. "We moeten dus een nieuwe toepassing vinden voor alle ruimten die vrijkomen. Deze locaties worden minder gebruikt om begraven te worden. Dan ga je zoeken naar dingen die bij de bestemming passen en denk je in kaders van duurzaamheid en groen", is de uitleg.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant