Afbeelding

'Broertjes heeft zich voor een extremistisch karretje laten spannen'

Algemeen

HILVERSUM - Wat Esther Voet (oud-directeur CIDI) en jongerenwerker in Brabant Ibrahim Wijbenga betreft heeft burgemeester Pieter Broertjes een totaal verkeerd signaal afgegeven vorige week donderdag. De Hilversumse burgervader was te gast bij het symposium van Platform Bewust Moslim in de Dudok Arena, waar hem tevens gevraagd werd het slotwoord te verzorgen. De twee vinden dat de PvdA'er zich voor het extremistische karretje heeft laten spannen én dat de burgemeester een vrijbrief aan extremisten heeft gegeven.

"Met stijgende verbazing vernamen wij uw acte de présence", zo schrijven de twee in een open brief die te lezen is op de website Jalta. Naïef vinden ze hem door onder meer te stellen dat hij veel geleerd heeft over hoe je het begrip radicalisering zou moeten ontdoen van ideologische kenmerken. Tevens zat Broertjes in een zaal waar meerdere 'bekende' extremisten waren, waaronder de organisator van de bijeenkomst Abou Hafs (Fouad El Bouch). Het tweetal stelt dat de burgervader geen idee had waar hij zich begaf en met wie hij in de zaal zat. Met zijn presentie en naïeve korte toespraak op het einde heeft hij een "vrijbrief uitgedeeld aan de extremisten", zo menen Voet en Wijbenga.

Dialoog
Broertjes was donderdag een van de vele genodigden. Bewust Moslim had naast hem ook raadsleden, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en andere groeperingen uitgenodigd. Daarmee was de opzet vergelijkbaar met de twee radicaliseringsbijeenkomsten die de gemeenten eerder zelf had verzorgd. De burgemeester zou helemaal niet spreken, maar op het einde werd hem gevraagd naar voren te komen. Volgens zijn woordvoerder heeft Broertjes en samenvatting gegeven van wat er op de bijeenkomst gezegd is en zei hij de dialoog te blijven zoeken in Hilversum, een opmerking die al vaker uit zijn mond was op te tekenen.

Vragen
Donderdag wacht de burgemeester een verbale strijd met de commissie Economie en Bestuur. CDA en ChristenUnie hebben vragen gesteld naar aanleiding van het optreden van Broertjes. Zij willen onder andere van hem weten of de Hilversumse houding naar Hafs veranderd is en of de drijvende krachten van Platform Bewust Moslim betrokken zijn bij de radicalisering van jongeren in het Gooi.

Uit de krant