Afbeelding

Petanqueclub de Gooiers maakt zich op voor NK mix

Algemeen

HILVERSUM - Bij 'Jeu de Boules' denken we al snel aan felgekleurde ballen en de camping. Maar wist je dat dit slechts een verzamelnaam is voor alle Franse balsporten? Petanque is een ware sport die ook op de grens van Hilversum en Loosdrecht beoefend wordt. De Hilversumse Peter Bonarius vertelt over het aankomende Nederlandse kampioenschap.

"Onder jeux de boules worden tal van sporten verstaan", vertelt Peter Bonarius. "De officiële bond heet ook nog eens 'Nederlandse Jeu de Boules Bond', dus dat houdt het imago ook nog in stand. Maar dat willen ze gelukkig wel veranderen. Wat wij hier doen is petanque." Met 'hier' doelt hij op petanqueclub de Gooiers op 't Jagerspaadje. Via prachtige natuur kom je terecht op het goed onderhouden terrein van de club. Picknicktafels, gras op de centimeter gemaaid en mooie bomen. De club begon in 1979 op het Dudokpark in Hilversum.

Schaduw
Bonarius startte zelf in 1984. "We speelden in de winter in de kantine van camping De Franse Kamp. Later hebben we met een loterij geld opgehaald om het clubgebouw neer te zetten waar we nu zitten, op de grond die toegewezen is door de gemeente." Dat was in 1993. Het clubgebouw is zo groot dat er 16 banen in passen. Bij petanque speel je tussen de zes en de tien meter. Buiten liggen er ook verscheidene banen. In de zon, in de schaduw, of van allebei een beetje.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant