Persconferentie asielzoekers
Persconferentie asielzoekers

Tijdelijke opvang vluchtelingen in regio laat nog even op zich wachten

Algemeen

HILVERSUM - Nog even langer in de wachtkamer blijven. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) focust zich momenteel enkel en alleen op de acute noodopvang. Dat heeft prioriteit. Voor de Gooi en Vechtstreek betekent dit dat haar plannen voor de tijdelijke opvang van vluchtelingen even geparkeerd worden. Dat geeft Hilversum de tijd en ruimte om betere voorbereidingen te treffen.

"Het spel is op de wagen. De opvang is begonnen in de regio." Daarmee doelde burgemeester Pieter Broertjes op de crisisopvang in Laren. In de Klaas Bouthal hebben maandag 105 vluchtelingen onderdak gevonden voor 72 uur. Het COA is nu vooral op zoek naar sporthallen waar relatief kleine aantallen vluchtelingen een paar dagen kunnen worden opgevangen. Hilversum heeft twee sporthallen: de Dudok Arena en Sporthal Kerkelanden. Van crisisopvang op deze twee locaties is geen sprake. Hilversum zet zich samen met de regio in voor meer tijdelijke opvang. Dat is nu even plan B voor het COA. 

Locatielijst
"Tegen ons is gezegd dat ons tempo nu niet het tempo van het COA is", meldt Broertjes. De tien gemeenten van het zogeheten 'opvangverbond' hebben vorige week al een lijst met tien mogelijke locaties in de regio aangeboden. Het gaat nog even duren voordat het COA de kans krijgt om alle aangedragen plekken te checken of deze wel of niet geschikt zijn. Het COA kijkt onder andere naar veiligheid, hygiëne en bereikbaarheid. Tevens bepaalt deze instantie hoeveel vluchtelingen er terechtkunnen. De Hilversumse burgemeester gaf aan dat de regio mikt op 1000 tot 1250 asielzoekers.
Lees erder in de digitale editie

Uit de krant