Afbeelding

Landschapsarchitect Bram Breedveld: 'De kop van de Groest wordt nu afgehakt'

Algemeen

HILVERSUM - De Groest is de Groest en het Langgewenst is het Langgewenst. Een simpele conclusie, maar wel een die de gemeente Hilversum niet trekt in de centrumvisie. Dat stelt landschapsarchitect Bram Breedveld.

Breedveld, oud-inwoner van Hilversum, was begin jaren 90 een van de bedenkers van de nieuwe Groest. Het verkeer verdween - het was toen nog een driebaansweg - en het hart van het centrum veranderde in een autovrije straat waar Hilversummers konden flaneren of op een van de vele terrassen konden gaan zitten. Volgens Breedveld zorgde dat voor een spin-off. Gevels werden opgeknapt en horecaondernemers openden terrassen. 

Afgehakt
De kop van de Groest betrekken bij het Langgewenst, zoals in de centrumvisie is opgenomen, vindt hij onbegrijpelijk. "De Groest begint vlak voor de markt met een brinkje en eindigt 500 meter verderop opnieuw met een brinkje bij Gooiland. Het Langgewenst is gewoon een ander stukje Hilversum." 

Klinkerkleur
Ook betreurt hij dat de rode klinkers verdwijnen. Die zijn begin jaren 90 speciaal uitgekozen en op de Groest neergelegd om het dorpse karakter te versterken. De klinkers zijn van Duitse makelij en de kleur daarvan is speciaal voor Hilversum gemaakt. "Hilversum Bund", aldus Breedveld. "Prima dat je op het marktplein duur natuursteen wilt neerleggen, maar hou het helder. Nu wordt de kop van de Groest afgehakt", is zijn stellige overtuiging.

Onbegrijpelijk
Tevens ziet hij met lede ogen aan dat 10 kapitale kastanjes moeten gaan wijken voor de herinrichting van het marktterrein; een klus die begin 2016 van start gaat. "Heel spijtig, zegt hij. "Onbegrijpelijk. Ook als je dan nog hoort dat ze er andere bomen voor terug gaan brengen die eigenlijk niet bij de Groest horen."

Uit de krant