Erik van Ouwerkerk (midden) is een van de grondleggers van Liever Iets Minder Vluchtelingen in Hilversum. Foto: Bastiaan Miché
Erik van Ouwerkerk (midden) is een van de grondleggers van Liever Iets Minder Vluchtelingen in Hilversum. Foto: Bastiaan Miché

Facebookgroep start handtekeningenactie

Algemeen

HILVERSUM – Om aan te tonen dat heel veel Hilversummers het onderbrengen van statushouders in de Augustinushof 63 en De Stolpe een slecht plan vinden, wil Facebookgroep Liever Iets Minder Vluchtelingen in Hilversum een handtekeningenactie beginnen. Daarmee hopen zij de gemeente ervan te overtuigen dat genoemde tijdelijke locaties, die nu in onderzoek zijn, niet geschikt zijn.

Donderdag hebben de initiatiefnemers van de groep op het raadhuis een onderhoud gehad met wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok. De vertegenwoordigers van de Facebookgroep zijn tegen het huisvesten van een grote groep statushouders midden in een wijk. In dit geval vooral Kerkelanden. In de anderhalf uur durende sessie legde de wethouder uit dat Hilversum haar maatschappelijke verantwoordelijkheid wil nemen en deze mensen met een tijdelijke verblijfsvergunning onderdak wil bieden.

Veiligheid
Een ander groot struikelblok is het ontbreken van inspraak. Bewoners krijgen straks niet de kans om ja of nee te zeggen tegen de komst van statushouders als een locatie geschikt blijkt te zijn. Wel worden zij vooraf onder meer gepolst over de veiligheid in de buurt.

Duidelijk signaal
Dat stuitte tegen de borst van de bezorgde Hilversummers. Volgens de Facebookgroep heeft Van Vroonhoven in het onderhoud aangegeven een duidelijk signaal van de bewoners niet te kunnen negeren.

Inzicht
Mede daarom starten zij nu een handtekeningenactie. "Om wat inzicht te krijgen in het draagvlak in Kerkelanden zijn we sowieso van plan een handtekeningenactie op poten te zetten. Zodat we kunnen laten zien dat we dit een onacceptabel plan vinden", meldde de Facebookgroep na het gesprek.

Uit de krant