Foto: Bastiaan Miché
Foto: Bastiaan Miché

Meer dan 500 oud-leerlingen op lustrum ATC

Mensen

HILVERSUM - Meer dan vijfhonderd oud-leerlingen en oud-medewerkers van het Alberdingk Thijm College kwamen zaterdag naar het Laapersveld om het 95-jarig bestaan van de school te vieren. Conrector Maaike Luttikhuis ontvangt daags na het feest mailtjes van aanwezigen. "Om te bedanken voor de leuke dag, maar ook om mailadressen op te vragen", vertelt Luttikhuis. Op die mooie herfstdag in oktober worden herinneringen opgehaald, foto's bekeken en handen geschud.

Vanaf 10.00 uur druppelen de eerste gasten binnen. Ze melden zich in de grote witte tent op de parkeerplaats waar ze een envelop met bescheiden krijgen, prikken hun naambadge op en lopen het schoolgebouw binnen. Daar begint het feest der herkenning. Mannen slaan elkaar op de schouder, vrouwen geven elkaar luchtkussen.

Loodzware
Aanwezigen loeren naar elkaars badge. "Ja, zie je, je bent het toch. Ik moest even goed kijken", lacht een vrouw van middelbare leeftijd. Volgens Luttikhuis is dat nou zo leuk, die ontmoetingen. Zeker als het jaren geleden is dat je je met je loodzware schooltas naar het schoolgebouw sleepte.

Uit zijn voegen
Gedurende de feestdag is er van alles te doen. Vooral de tentoonstelling over de geschiedenis van 95 jaar ATC wordt goed bezocht. Daar zijn foto's te zien hoe de school op 3 oktober 1921 startte in een villa op de Emmastraat onder de naam de R.K. HBS van Hilversum. Tien leraren voor de klas, 36 leerlingen in de schoolbanken. Later wordt de school R.K. Lyceum genoemd en vanaf 1968 wordt het Alberdingk Thijm College. In 1975 verhuist een deel naar het huidige gebouw aan het Laapersveld: de school barst uit zijn voegen.

Uitpuilen
Iemand die zich dat nog goed kan herinneren, is geschiedenisleraar Henri Serné. Van 1974 tot 2014 onderwees hij talloze kinderen in geschiedenis. Hij weet nog als de dag van gisteren hoe de klaslokalen uitpuilden met kinderen. "We hadden toen maar liefst negentien eerste klassen. Negentien!", benadrukt hij.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant