Wethouder Voorink in gesprek met een inwoner tijdens De 12 uur van Centrum Hilversum. Foto: Bastiaan Miché
Wethouder Voorink in gesprek met een inwoner tijdens De 12 uur van Centrum Hilversum. Foto: Bastiaan Miché

Emmastraat-teleurstelling overheerst bij Voorink

Buurt / wijk

HILVERSUM - Formeel is het voorstel om het eenrichtingsverkeer voorlopig te handhaven nog niet door het college van burgemeester en wethouders goedgekeurd. Dat het plan om centrum van Hilversum via deze verkeersader in en uit te rijden van tafel gaat, is slechts een formaliteit. Een gebrek aan politiek draagvlak ligt hieraan ten grondslag. Daarom telde wethouder Floris Voorink van Verkeer zijn knopen. "De teleurstelling overheerst."

Geen moment heeft de VVD'er overwogen het voorstel van herinvoering van tweerichtingsverkeer op de Emmastraat in te trekken. Ook niet na verschijning van het rapport van Arcadis. Volgens menig bewoner en ondernemer van de straat en diverse politici zijn de conclusies van de onderzoekers over de veiligheid snoeihard en staat er eigenlijk: niet doen.

Doel
Voorink zegt vooraf al wel geweten te hebben dat de veiligheid zou verminderen. Dat is een logisch gevolg als je van één- naar tweerichtingsverkeer wil. "Het doel was ook meer verkeer door de straat te laten gaan", meldt hij.

Borgen
Vooraf wist hij dat Arcadis, dat onderzoek deed naar de veiligheidssituatie in het voorlopig ontwerp Emmastraat, Gooilandplein en Groest-Zuid, de veiligheid voor de volle 100 procent kon borgen. "Voor de duidelijkheid: ik zou natuurlijk nooit een onveilige weg laten aanleggen."

Kansloos
De harde bevindingen van Arcadis en de aanbevelingen incluis waren voor hem juist aanknopingspunten. Geen aanbevelingen had hij beschouwd als een kansloze missie, maar dat was niet het geval. De meeste tips van het onderzoeksbureau zijn ook overgenomen in het definitief ontwerp. "Daarom vond ik ook dat we het voorstel niet terug hoefden te halen", meent de VVD'er.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant