Foto: Bastiaan Miché
Foto: Bastiaan Miché

Inspectierapport over brandweer moet boven tafel

Algemeen

HILVERSUM – Wachten tot de zomer van 2017 op de resultaten van het inspectierapport over de werkwijze van Brandweer Gooi en Vechtstreek is onaanvaardbaar voor Bianca Verweij. De SP-fractievoorzitter vindt dat Pieter Broertjes als voorzitter van de Veiligheidsregio het rapport, dat af is, op moet halen bij de inspectie van Veiligheid en Justitie.

Eind 2015 besloot de inspectie de Gooise methode te gaan onderzoeken na de nodige kritiek op de variabele voertuigbezetting. Dit houdt in dat bij incidenten eerst een auto met twee of vier brandweerlieden ter plaatse komt. Daarna volgt een tweede ploeg, zodat de bij een woningbrand wettelijke verplichte zes man aanwezig zijn. De brand op de Nieuwe Havenweg vorig jaar november was een van de bekritiseerde incidenten.

Wachtkamer
In september zou de uitkomst worden gepresenteerd. Vooralsnog gebeurt dit niet. Minister Ard van der Steur schreef vorige week een brief aan de Tweede Kamer hierover. De inspectie heeft namelijk besloten alle veiligheidsregio's tegen het licht te houden. Daardoor moet het Gooise korps voorlopig plaatsnemen in de wachtkamer. "Dat is absurd en idioot", stelt Verweij, die zelf ook gehoord is door de inspectie.

Gedoe
Niet alleen moeten de ondervraagden nog langer wachten op de uitkomsten, maar heeft het volgens haar ook politieke consequenties. "Als regio stoppen we zo'n 24 miljoen euro in de brandweer. Zonder die resultaten is het ondoenlijk om verantwoorde beslissingen te nemen qua geld en middelen. Er is nogal wat gedoe over geweest binnen de politiek en bij de betrokken mensen. Het gaat om mensenlevens en de veiligheid van het personeel."

Beschamend
Ook de Vereniging Brandweervrijwilligers is "not amused". Bestuurslid Ronald Kraan noemt de stelling van de inspectie "beschamend". De VBV heeft om opheldering gevraagd bij de inspectie.

Breder perspectief
De Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek toont begrip voor deze beslissing. Het voortschrijdend inzicht om een breder perspectief neer te zetten en meer innovatieve werkmethoden te onderzoeken, vindt zij begrijpelijk.

Uit de krant