Afbeelding

Statushouders krijgen participatieverklaring

Mensen


HILVERSUM - Twintig statushouders een getekende participatieverklaring in ontvangst genomen. Wethouder Arjo Klamer reikte de verklaringen uit in de burgerzaal van de gemeente Hilversum tijdens een feestelijke bijeenkomst. "Belangrijk is dat het hier niet stopt, maar dat participeren nu past begint. Hierbij is goede aansluiting op de arbeidsmarkt en opleidingen een vereiste. De gemeente wil zich inzetten voor haar nieuwe burgers," zegt wethouder Arjo Klamer.

Iedere statushouder die zich vanaf 1 januari 2016 gevestigd heeft in een Nederlandse gemeente dient de participatieverklaring te ondertekenen. Door middel van het ondertekenen van de verklaring geeft de vluchteling aan kennis te hebben genomen van de waarden en spelregels van de Nederlandse samenleving en deze te respecteren. Verder verklaart de vluchteling actief een bijdrage te zullen leveren aan de Nederlandse samenleving.

De 20 statushouders uit Syrië en Eritrea hebben de afgelopen periode tijdens zes workshops, onder leiding van trainer en gespreksleider Abdulrehman Icar van VluchtelingenWerk Midden-Nederland, met elkaar gesproken over de inhoud en de achtergrond van deze verklaring en de daarin genoemde kernwaarden.

Wethouder Arjo Klamer deelde de participatieverklaringen uit en vroeg aan iedere deelnemer wat hij of zij belangrijk vond en wat de toekomstplannen van de deelnemers waren. Vrijheid en gelijkwaardigheid werden als zeer belangrijk ervaren. Er zijn deelnemers die willen gaan studeren, tandarts willen worden, journalist of accountant willen worden of een eigen restaurant willen beginnen.

Na afloop werd er nog bijgepraat en genoten van de heerlijke hapjes uit Syrië en Eritrea die de deelnemers speciaal voor deze gelegenheid hadden gemaakt.
 

Uit de krant