Het Persmuseum komt naar Hilversum. Woensdagavond is dat officieel bekrachtigd.
Het Persmuseum komt naar Hilversum. Woensdagavond is dat officieel bekrachtigd. Foto: Bastiaan Miché

Fusie tussen Beeld en Geluid en Persmuseum een feit

Cultureel

HILVERSUM - Van oudsher is Amsterdam de debatleider van de journalistiek en de persvrijheid. Maar Hilversum kan vanaf nu een mooie nieuwe rol gaan spelen in dit nationale debat. Dat zei burgemeester Pieter Broertjes in het tweewekelijkse gesprek met hem. Aanleiding hiervoor is de komst van het Persmuseum naar Beeld en Geluid.

"We krijgen meer debatten hier in Hilversum. We krijgen meer reuring rond de actualiteit en de persvrijheid en daarmee krijgt het Persmuseum een nieuwe kans. Persmuseum 2.0", sprak de burgervader voor de camera's van GooiTV.

Schrijvende pers
Dat het Persmuseum daadwerkelijk verhuist van Amsterdam naar Hilversum is nu zeker. Gisteravond zijn de handtekeningen gezet, waardoor de fusie tussen beide musea een feit is. Naast de historie van beeld en geluid komt nu ook de geschiedenis van de schrijvende pers naar de mediastad.

Persvrijheid
Dat de ondertekening plaatsvond op 3 mei was zeer bewust gekozen. Gisteren was het de Dag van de Persvrijheid. De persvrijheid staat steeds meer onder druk, ook in Nederland, zo beaamde de burgemeester.

Verrijkt
Broertjes, die ook voorzitter is van de raad van toezicht van het Persmuseum, is blij dat het Persmuseum gered is en een tweede kans krijgt in Hilversum. "Het verrijkt Beeld en Geluid", zo zei hij. "Het is fantastisch dat het bij elkaar komt. Door de fusie ontstaat een uniek instituut waardoor het journalistieke DNA van Hilversum wordt verstevigd", aldus de burgemeester.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant