Oude tijden qua toptennis én sfeer worden hopelijk herbeleefd. Daar hoopt toernooimanager Geert-Jan van Dijken op.
Oude tijden qua toptennis én sfeer worden hopelijk herbeleefd. Daar hoopt toernooimanager Geert-Jan van Dijken op. Foto: Bastiaan Miché

Terugkeer van toptennis en typische Melkhuisjesfeer

Sport

HILVERSUM – Nog vijf dagen en dan is 't Melkhuisje na 23 jaar weer het decor van internationaal toptennis. Drie dagen lang moeten oude tijden herleven tijdens de Melkhuisje Masters. Hilversum viert de comeback van mondiaal acterende tennissers. De organisatie wil het Nederlandse tennis een impuls geven én hoopt dat die typische Melkhuisjesfeer van weleer terugkeert, aldus toernooimanager Geert-Jan van Dijken.

De vermaarde tennisclub in Trompenberg mag dan al meer dan twee decennia geen ATP-toernooi meer huisvesten, de roemrijke historie van dit evenement is bij lange na niet verloren. De tennisgeschiedenis is goed zichtbaar en leeft nog volop. In de kantine hangt een bord met alle winnaars en winnaressen van het tennistoernooi tussen 1957 en 1994.

Stöve
Bekende namen uit de tennishistorie prijken op het bord. Betty Stöve, de Nederlandse die in 1972 en 1973 won, is de meest bekende bij de dames. De vrouwen speelden van 1957 tot 1974 in Hilversum en nog eens twee edities in 1985 en 1986. De Tsjechoslowaakse Helena Sukova is de laatste winnares.

Portretten
Bij de mannen is het een tennisfeest van herkenning. Grote namen zijn naar de Bussumergrintweg gekomen en wisten de titel te pakken, zoals Rod Laver, Tom Okker, Guillermo Vilas, Thomas Muster en Mister Melkhuisje Balázs Taróczy. De Hongaar won zes keer de titel in het enkelspel en pakte ook nog eens drie dubbelzeges. Hun portretten, in zwart-wit, hebben een prominente plek in het clubonderkomen.

Knus
In 1994 kwam er een einde aan het ATP-toernooi in de mediastad. De Tsjechoslowaak Karel Novácek greep toen zijn derde titel en was daarmee de laatste winnaar in Hilversum. Het lieflijke, knusse en gezellige Melkhuisje kon niet verder. Het was te klein geworden. Eerst week de organisatie uit naar Amsterdam. Later was Amersfoort nog de standplaats.

Concept
Ruim twee jaar geleden ontstond het idee om internationaal toptennis terug te halen naar Hilversum. Dat hoort nou eenmaal bij de tennisclub. Bert Spaak bedacht een toernooiconcept: vier tennissers die in drie dagen tijd drie wedstrijden spelen. Het idee was geboren.

Op groen
Alleen het geld moest er nog komen. Toezeggingen moesten voor begin december binnen zijn. Stadsfonds Hilversum, Connexxion, Tempo Team, Bavaria en de gemeente deden een duit in het zakje, waardoor alle lichten op groen konden voor de Melkhuisje Masters.

Een begrip
"Iedereen kent 't Melkhuisje. Het is een begrip. Hier kon je gezellig naar een partijtje goed tennis kijken. Het Melkhuisje had iets intiems en gezelligs. We hopen tijdens de Masters ook echt op die Melkhuisjesfeer", aldus Van Dijken.

Oranje
Maar het toernooi met de vier toptennissers moet meer zijn dan dat. De organisatie heeft als doel de Oranjespelers een steuntje in de rug te geven. "We willen met dit voorbereidingstoernooi op Roland Garros iets terugdoen voor het Nederlands tennis."

Lees verder in de digitale editie

In 2007 speelden Okker, Vilas, Taróczy en Ladislav Legenstein een demonstratiewedstrijd.

Uit de krant