In het centrum zorgen geparkeerde fietsen voor overlast.
In het centrum zorgen geparkeerde fietsen voor overlast. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum en Vialis winnen met app tegen fietsellende centrum

Buurt / wijk

Hilversum - Met een een app en digitaal dashboard om inzicht te krijgen in de fietsverkeerstromen en het gebruik van fietsenstallingen, is de gemeente Hilversum in de prijzen gevallen. Samen met Vialis is de gemeente de winnaar van de Smart Mobility Challenge 2017.

Dat werd bekend gemaakt tijdens het jaarcongres van de Economic Board Utrecht (EBU). Hilversum en Vialis wonnen met Schwung. Dit zijn een app en een digitaal dashboard waarmee de gemeente inzicht krijgt in de fietsverkeerstromen en het gebruik van fietsenstallingen in de gemeente. Aan de prijs is 40.000 euro verbonden, waarmee de gemeente Schwung verder kan ontwikkelen en testen in Hilversum.

De gemeente wil het gebruik van de fiets stimuleren, maar ziet tegelijkertijd dat het stallen van fietsen steeds vaker een probleem oplevert. Dat levert met name in het centrum het nodige gedoe op en maakt de uitstraling van de openbare ruimte er niet beter op. Hilversum vroeg zich daarom af hoe ze een beter en actueler beeld kon krijgen van de fietsverkeersstromen in de stad en het gebruik van fietsparkeerplaatsen.

Open data
Om duidelijk te krijgen waar en wanneer de grootste parkeerproblemen zich voordoen, werd aan het bedrijfsleven gevraagd mee te denken over innovatieve oplossingen. Het gebruik van (open) data is daarbij een belangrijk hulpmiddel.

Vialis helpt organisaties met het oplossen van mobiliteitsvraagstukken. Het heeft met het concept Schwung een product ontwikkeld dat real-time inzicht geeft in de fietsstromen in de stad en het gebruik van de belangrijkste fietsstallingen. Binnenkort gaan de gemeente en Vialis en fietsers aan de slag om het plan uit te werken.


Slim en technisch innovatief
De jury was erg enthousiast in haar beoordeling. Zij sprak over 'slim, technisch innovatief met een sterke open data component en bijdragend aan gezondheid en duurzaamheid'. Wethouder Floris Voorink van verkeer reageert enthousiast: “Met behulp van innovatieve concepten, waarbij we slim gebruik maken van allerlei vormen van open data kunnen we problemen op een andere manier oplossen en Hilversum aantrekkelijker maken voor de fietser. Er ontstaat nu bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om de fietser direct naar díe stalling te leiden waar plaats is. Ook bekijken we of we de verkeerslichten kunnen laten reageren op grote fietsstromen waardoor de fietser nog makkelijker naar het centrum kan.”

Hilversum maakt onderdeel uit van de EBU, die inzet op drie thema’s; slim, groen en gezond. De EBU, het Ministerie van Economische Zaken en Goedopweg zijn de Smart Mobility Challenge gestart in hun zoektocht naar innovatieve oplossingen op het gebied van mobiliteit en de inzet van open data.

Uit de krant