De 'studenten' gaan informele zorg in de wijk bieden.
De 'studenten' gaan informele zorg in de wijk bieden. Foto: ZorgMies Nederland

Hilversum start pilot werk-leerbedrijf in zorg

Zorg

HILVERSUM - De kaartenbak wordt minder vol. Mensen die nu zonder baan zitten, kunnen opleidingen volgen, zich ontwikkelen, doorstromen naar een andere opleiding of doorgroeien naar een betaalde baan. Wethouder Eric van der Want ziet louter positieve gevolgen van de pilot met een werk-leerbedrijf in de zorg.

In februari gaan de eerste 20 kandidaten van start. Zij volgen een eenjarige zorgopleiding bij het MBO College. Dit lokale instituut stapte eerder dit jaar naar de gemeente om uit te zoeken of een werk-leerbedrijf haalbare kaart is. Uit onderzoek van Calibris Advies blijkt dat dit concept in Hilversum goed is in te passen.

Niveau
Om op deze manier laagdrempelige zorg te kunnen geven in de wijken, is niet nieuw. Dat wiel is elders al in het land uitgevonden, waaronder in IJsselstein waar een Hilversumse delegatie een werkbezoek aan heeft gebracht. Op voorhand zien de cijfers van die andere gemeenten er mooi uit. Van de deelnemers heeft 80 procent het diploma mbo-niveau 1 of 2 behaald. Van hen gaat 60 procent door naar een vervolgopleiding of vindt een werkgever.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant