Karin Vos en Cees-Jan Oostwouder zijn de pijnspecialisten van het medisch centrum.
Karin Vos en Cees-Jan Oostwouder zijn de pijnspecialisten van het medisch centrum. Foto: Bastiaan Miché

Allerzorg Pijncentrum gaat verder als Medisch Centrum Hilversum

Bedrijven

HILVERSUM Allerzorg Pijncentrum gaat verder onder een nieuwe naam. Vanaf nu is het Medisch Centrum Hilversum. Patiënten merken niets van deze wijziging. De zorgkwaliteit blijft op niveau, net zoals het aanbod van de behandelingen van de twee pijnspecialisten, waaronder een opvliegerbehandeling.

Karin Vos en Cees-Jan Oostwouder zijn de pijnspecialisten van het medisch centrum, dat gevestigd is aan de Hoge Naarderweg 3. Binnenkort verwelkomen zij nog een drietal nieuwe collega’s. De twee artsen, beiden werken ook in een ziekenhuis, doen de behandelingen. Een daarvan is het behandelen van opvliegers en nachtelijk zweten.

Taboe
Dit is vooral een probleem bij vrouwen, al komt het ook wel voor bij mannen. Volgens de specialisten rust er een taboe op overgangsklachten en de behandeling daarvan. Het motto is toch een beetje dat de opvliegers vanzelf overgaan. Het is een fase waar je doorheen moet.

Impact
Uit ervaring in de praktijk weten de artsen hoeveel hinder dat kan opleveren. “Ik behandel een vrouw die honderd opvliegers per dag heeft. Dat heeft sociaal echt wel impact. Door die opvliegers doet zij ‘s nachts geen oog dicht. En niet tot rust komen, is heel slecht voor lichaam en geest.”

Eén prik
In het Hilversumse centrum hebben ze de kennis en de nieuwe technologie in huis om de patiënten te helpen. In plaats van de gangbare aanpak, zoals bijvoorbeeld het voorschrijven van antidepressiva of hormoonsupplementen, kunnen Vos en Oostwouder het met één prik af.

Zenuwknoop
Volgens Amerikaans onderzoek heeft de zenuwknoop in de hals invloed op de plek in de hersenen die de warmte reguleert. Door deze knoop te verdoven met het medicijn chirocaïne druk je volgens Oostwouder als het ware de resetknop in van deze lichaamsthermometer.

Maanden
"Wij zijn een van de eersten die dit doen in Nederland en dat doen we nu al een jaar", geven de pijnspecialisten aan. "In 66 procent van de gevallen heeft de patiënt hier baat bij. De opvliegers kunnen na enkele weken of maanden weer terugkeren", voegen zij eraan toe.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant