De parkeerplaats waar zondagavond nog een scooter stond.
De parkeerplaats waar zondagavond nog een scooter stond. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum-Oost opnieuw in de ban van 'ramadanoverlast'

Buurt / wijk

HILVERSUM - Voor de politiek, politie en bewoners in Hilversum-Oost is het weer alarmfase 1 nu de jeugdoverlast in de buurt terug is van weggeweest.

Afgelopen week was het opnieuw raak. Meerdere auto's zijn vernield en is een scooter op een parkeerplaats aan de Oosterengweg in brand gestoken. Voor de politiek, politie en vooral voor de buurt is de maat meer dan vol. Iedere avond patrouilleren bewoners in de straten om de daders op heterdaad te kunnen betrappen.

'Hinderlijk gedrag'
Burgemeester Pieter Broertjes meldde vorige week woensdag al in de raadscommissie Economie en Bestuur dat zeven verdachten bezoek hebben gehad van de politie. Nu meldt hij dat enkele personen zich niet meer met anderen of op bepaalde plekken mogen vertonen. Ook zijn drie personen aangesproken op 'hinderlijk gedrag' en was er een aanhouding voor het niet tonen van een identificatiebewijs.

Slecht gedrag
En het ging juist zo goed in de wijk die vorig jaar rond de ramadan ook al werd geconfronteerd met vernielingen en overlast. Het plan van Broertjes en wethouder Eric van der Want waarin goed gedrag werd beloond en slecht gedrag bestraft, leek zowaar een succes.

Geschokt
"Maar het gaat niet altijd goed", constateerde de burgervader nog geen 24 uur na de vernielingen van vorige week. "Ik ben geschokt door de berichten, maar we zijn op de goede weg. Er kan altijd iets misgaan, maar we proberen de schade zo veel mogelijk te beperken."

Steentjes
Opnieuw legde de burgervader een verband tussen de ramadanmaand en de overlast. Hij gaf aan dat de moskee hem volledig steunt in zijn aanpak en uitlatingen. Immers, de overlast is ook slecht voor de naam van de moskee, aldus Broertjes. "Ook zij willen niet dat er met steentjes wordt gegooid of auto's over de kop gaan. En dat het nu tijdens ramadan gebeurt is een feit."

Activiteiten
Ondertussen blijven politie, jeugdboa's en bewoners op de voor hen bekende plekken speuren naar overlastgevende jongeren. Tegelijk zijn er activiteiten om de jongeren het nodige vermaak te bieden. Zo was er vrijdag een zaalvoetbaltoernooi in De Lieberg waar zestig jongeren op afkwamen.

Uit de krant