Foto: Scenecs Internationaal Filmfestival
Foto: Scenecs Internationaal Filmfestival

Twee nieuwe awards bij Scenecs Filmfestival

  Cultureel

HILVERSUM - Naast aandacht voor mensen achter de camera wil het Scenecs Internationaal Filmfestival de focus een beetje verleggen op de personen die ervoor staan. Daarom wordt op vrijdag 2 juni onder meer de Rense Westra Oeuvre Award uitgereikt tijdens het gala in Studio 21.

Twee jaar geleden is deze filmprijs in het leven geroepen door filmregisseur Steven de Jong. Het Scenecs Filmfestival heeft besloten deze award te adopteren. Kitty Courbois, Aart Staartjes en Peter Tuinman zijn de drie genomineerden voor Rense Westra Oeuver Award; een prijs die vernoemd is naar de in 2015 overleden Friese acteur. Dit is de Nederlandse publieksprijs aan een Nederlandse acteur of actrice die veel heeft betekend voor de Nederlandse filmwereld.

Contradictie
"Deze prijs past heel goed bij het festival. Aan de ene kant de jonge debutanten die hun eerste filmproductie hebben gemaakt, aan de andere kant mensen die terugkijken op een lange, succesvolle carrière", legt De Jong uit. "Deze contradictie vind ik mooi. Deze prijs verdient daarnaast een internationale ambiance en dat heeft Scenecs."

Hardwerkend
Naast de oeuvre-award is er nog een nieuwe prijs; één voor beste debuterende acteur of actrice. "Tot nu toe hebben we bij Scenecs ruim aandacht besteed aan de hardwerkende personen achter de camera. Het is een mooie stap om nu ook aandacht aan de personen voor de camera te besteden. Door de passievolle inzet van zowel de cast als de crew ontstaat een mooie film", vertelt festivaldirecteur Arya Tariverdi.

700 films
Het Scenecs Internationaal Filmfestival begint op vrijdag 26 mei en duurt tot en met vrijdag 2 juni. Het festival biedt nieuwe filmmakers van over de hele wereld een platform om hun werk en talent te laten zien. In totaal heeft de organisatie 700 films ontvangen uit 76 landen. In de komende periode maakt Scenecs een selectie.


reageer als eerste
Elke donderdag het HilversumsNieuws per e-mail
Meer berichten