Beeld uit 'All the World's a Stage -Ways of Seeing' van Donna Verheijden.
Beeld uit 'All the World's a Stage -Ways of Seeing' van Donna Verheijden. Foto: Museum Hilversum

Videokunsttentoonstelling in Museum Hilversum

Cultureel

HILVERSUM - Museum Hilversum opent zaterdag haar eerste grote videokunsttentoonstelling 'Classic Video Art'. De expositie toont met werk van Nederlandse kunstenaars een overzicht van singlescreenvideo van de jaren zeventig tot nu, ofwel video's afgespeeld op één scherm.

In de geselecteerde werken gebruiken kunstenaars video als 'kunstenaarspenseel' of als middel om te reflecteren op het medium televisie.

De tentoonstelling neemt bezoekers mee langs de ontwikkeling van de Nederlandse videokunst. Werken uit de beginjaren met een relatie met de performancekunst, of werk als commentaar op de televisiecultuur.

Weer andere kunstenaars geven de voorkeur aan een ontregeling van ons kijkgedrag met extreme trage beelden of steeds herhalende beelden die daardoor iets absurdistisch krijgen.

De kunstenaar Donna Verheijden heeft zich met haar video 'All the World's a Stage -Ways of Seeing' laten inspireren door de televisie en laat in een collage zien hoe we door al die beelden geïndoctrineerd worden.

Mediakunst in de Mediastad Museum Hilversum maakt jaarlijks een expositie over de geschiedenis van de mediakunst. In 2015 exposeerde vormgever en ontdekker Jaap Drupsteen een selectie uit zijn oeuvre, in 2016 werd de overgang van de analoge naar de digitale fotografie belicht met de expositie 'PS Camera'. Het museum koppelt met deze tentoonstellingen telkens de status quo aan de recente rijke geschiedenis.

'Classic Video Art' toont werken van zestien kunstenaars en is samengesteld door gastcurator Nelly Voorhuis, kunsthistorica en expert in videokunst. De expositie is tot en met 10 december in Museum Hilversum te zien.

Uit de krant