Afbeelding
Foto: Johann Prescher

Zeldzame franjestaart vleermuis terug in ijskelder van Schaep en Burgh

Dieren

HILVERSUM - Een aangename verrassing voor Natuurmonumenten bij de jaarlijkse wintertelling van vleermuizen in de ijskelder van Schaep en Burgh in ‘s-Graveland. Na vijf jaar afwezigheid is de franjestaart weer teruggekeerd naar de ijskelder. 

Ook de baardvleermuis die vorig jaar terugkeerde, was weer van de partij. Tijdens de telling zijn in totaal veertien vleermuizen geteld, waaronder elf watervleermuizen, twee franjestaarten en één baardvleermuis.

In heel Nederland wordt elke winter het aantal vleermuizen geteld in ondergrondse verblijven, zoals ijskelders, bunkers en mergelgroeven. De in Nederland voorkomende vleermuizen houden namelijk allemaal een winterslaap. 

Deze door vrijwilligers uitgevoerde tellingen worden geregistreerd in het landelijke Meetprogramma Wintertellingen Vleermuizen. Daaruit blijkt een grote toename van het aantal vleermuizen. Dit geldt ook voor de franjestaarten en baardvleermuizen. Desondanks zijn deze soorten vrij zeldzaam in Nederland. 

De ‘s-Gravelandse Buitenplaatsen bestaan bijna vierhonderd jaar. Door het grote aantal oude bomen met holtes is dit een belangrijk gebied voor vleermuizen, meldt Natuurmonumenten. “De oude bomen gecombineerd met cultuurhistorische objecten, zoals de ijskelder, laat goed zien hoe het in standhouden van cultureel erfgoed heel goed samengaat met natuurbescherming. De terugkeer van de franjestaart en baardvleermuis zijn hier schoolvoorbeelden van.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


Foto: Ronald Messemak

Al vijftig jaar weten vleermuizen hun weg goed te vinden naar de ijskelder op Schaep en Burgh. Hier overwinteren zij in de donkere en vochtige kelder van Natuurmonumenten. “Door onderhoud in en rondom de kelder blijft de luchtvochtigheid hoog wat belangrijk is voor de soorten vleermuizen die zich hier bevinden. De constante temperatuur, rust en het ontbreken van licht maken van de ijskelder een goede plek om te overwinteren.”

De ijskelder is niet toegankelijk, omdat Natuurmonumenten de rust voor de vleermuizen wil bewaren. Hij is echter wel van buiten te bewonderen. De ijskelder ligt op de route van wandeltocht langs Boekesteyn en Schaep en Burgh.

De naam
De watervleermuis jaagt heel laag boven het water in de zomer op insecten. De baardvleermuis heeft een zwarte snuit, net alsof er via de oren een donkere baard over zijn snuit groeit. De franjestaart heeft, zoals de naam al aangeeft, aan de ‘staartvlieghuid’ een voor vleermuizen unieke ‘dichte rij stijve gekromde haartjes’.

Uit de krant