Maryna Lidahovska, Oleksi Lydahovskyi en Hennie van Schaik.
Maryna Lidahovska, Oleksi Lydahovskyi en Hennie van Schaik.

Hilversummer exposeert met zijn Oekraïense vrienden in de Egelantier

Kunst & Cultuur

HILVERSUM - Samen met de uit Oekraïne afkomstige Maryna Lidahovska en haar zoon Oleskii Lidahovskyi verzorgt Hennie van Schaik een expositie in woonzorglocatie De Egelantier.  

Alle drie maken en exposeren ze schilderijen en ieder op zijn of haar eigen wijze. Zo tekent en schildert Maryna Lidahovska met gouache, waarbij ze de natuur als inspiratiebron gebruikt. Oleskii Lidahovskyi experimenteert met zijn zelfgebouwde robot, waarmee hij zijn schilderijen maakt.  

De beide uit Oekraïne afkomstige kunstenaars hebben al eerder in Hilversum geëxposeerd. Zo hing het werk van moeder Lidahovska in de bibliotheek Hilversum en in Art Hilversum. In die laatste galerie waren ook de schilderijen van Oleksii Lidahovskyi te zien, alsmede in wijkcentrum Lopes Dias.  

Hennie van Schaik exposeert de laatste dertig jaar bijna elk jaar in zijn eigen achtertuin. Toen hij in 2022 op het kunstfestival Iktoon in de binnentuin bij het raadhuis stond, ontmoette hij Lidahovska. “Ze liep daar rond en ik gaf haar een fotoboekje van mij. Zo is het contact ontstaan en sindsdien is het contact gebleven en zijn we, ook met haar zoon Oleksii, vrienden geworden. Leuk om nu met z’n drieën samen te kunnen exposeren in De Egelantier.’ 

De expositie is te zien vanaf woensdag 3 april tot 28 juni in woon- en zorgcentrum De Egelantier aan de Egelantierstraat 194 te Hilversum.  

 

 

Uit de krant