Afbeelding
Foto: Joost Lammers

Hilversummers schenken nieuwe bijenkasten aan door vandalen gedupeerde imker

Mensen

HILVERSUM - Een mooie dag voor imker Ronald de Moor uit Hilversum. Hij krijgt namelijk drie nieuwe bijenkasten. Zijn vorige werden volledig vernield door vandalen. Van alle kanten werd hulp aangeboden. Met als resultaat dat hij vandaag de eerste nieuwe kast op het dak van een winkel in het centrum van Hilversum kan neerzetten

"Ik ben heel erg blij", zegt Ronald de Moor als hij de eerste bijenkast bovenop het dak van kookwinkel Oldenhof in het centrum van Hilversum zet. Hij is blij verrast door alle reacties, die hij gekregen heeft. "Ik had niet verwacht dat er zoveel betrokkenheid zou zijn."

Een week geleden was zijn stemming wel anders, toen hij een totale ravage aantrof. Zijn bijenkasten die aan de Diependaalselaan stonden, waren gesloopt. Duizenden bijen overleefden dit niet. "Het zijn er honderden, duizenden. Als er dan twee volken dood op de grond liggen, dan sta je met tranen in je ogen. Het is beestachtig", zei hij vorige week maandag.

Hartverwarmend
Ronald kreeg vervolgens van alle kanten steun. Een Hilversumse keukenwinkel heeft drie nieuwe bijenkasten geschonken en het dak van de winkel als locatie voor één van de kasten. Daniel Wichers was ook geraakt door verhaal en startte een inzamelingsactie op internet. Met succes: hij overhandigde een cheque van 1086 euro dat door donateurs bijeen is gebracht. Daniel: "Het geeft een fantastisch gevoel. Ik ben er enorm trots op en alle donateurs enorm dankbaar."

Ronald praat in superlatieven als hij zijn dank uitspreekt. "Superbedankt, dit is ongelofelijk. Echt niet normaal." Hij kreeg meer dan duizend reacties. "Het is hartverwarmend. Ik ben een blij mens." De bijenkasten zijn nu nog leeg, maar als het goed gaat zoemt het er vanaf april weer.

Uit de krant