Het gevarieerde landschap is een belangrijke drager van de regio.
Het gevarieerde landschap is een belangrijke drager van de regio. Foto: Bastiaan Miché

Groen Manifest roept op tot één Gooise natuurvisie

Natuur en Milieu

HILVERSUM Vraag aan inwoners waar zij van genieten in hun woonplaats en geheid dat zij aangeven dat zij genieten van de natuur. Het groen is voor alle Hilversummers nabij. Het is een vanzelfsprekendheid dat het er is, maar een gezamenlijke visie van gemeenten op de Gooise natuur ontbreekt. Daar moet het Groen Manifest verandering in brengen.

D66 Hilversum heeft het initiatief genomen om te werken aan de versterking en het behoud van de natuur in de regio. Eind juni verzorgde de partij een bijeenkomst met als hoofdvraag: wat willen we met de natuur in de Gooi en Vechtstreek? Veel bezoekers waren hier naartoe gekomen, waaronder vertegenwoordigers van verschillende organisaties die werkzaam zijn in de Gooise natuur.

Steun
Deze bijeenkomst is de aanzet geweest om het Groen Manifest op te stellen. Het doel van dit initiatiefvoorstel, dat kan rekenen op de steun van meerdere natuurorganisaties, is om meer regie en visie op de natuur vanuit de gemeenten in de regio te zetten, zodat de natuur versterkt en behouden wordt.

Gek genoeg
"Gek genoeg ontbreekt dat", merkt D66-raadslid Annette Wolthers op. Zij constateert dat op allerlei andere gebieden, zoals economie en bereikbaarheid, wel regionale regie en visie is. Merkwaardig genoeg is dat niet het geval op het gebied van natuur, terwijl het gevarieerde landschap en de cultuurhistorische vormen belangrijke dragers van de regio zijn.

Verlengstuk
Volgens Wolthers zetten de natuurorganisaties zich stuk voor stuk goed in voor het Gooise groen. Samenwerking en een algehele lijn ontbreken. Als voorbeeld noemt zij het Goois Natuurreservaat. Voor de gemeenten is deze organisatie een soort verlengstuk, maar het GNR beheert niet alle gronden in het gebied. Ook Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer bezitten grond. Daar is nog terrein te winnen.

Verkeer en Beheer
Het initiatiefvoorstel Groen Manifest komt woensdag 22 november aan bod in de commissie Verkeer en Beheer. Volgens de agenda praten de fracties hier in de raadzaal van 20.10 tot 20.40 uur over. Wolthers hoopt dat naast Hilversum alle andere gemeenten in de regio het initiatiefvoorstel willen oppakken, zodat er een visie kan worden opgesteld.

Uit de krant