De boomklever 'kleeft' als het ware.
De boomklever 'kleeft' als het ware. Foto: Arie van den Hout
GNR COLUMN

Kruipen of kleven

Natuur & Milieu

Wie in onze prachtige Gooise bossen de tijd neemt om goed te kijken, zal soms een vogeltje zien dat verticaal langs een boomstam omhoog kruipt. Sta dan even stil en kijk welk gedrag hij vertoont. En hoe hij eruitziet. Is het een klever of een kruiper?

Begint hij laag bij de grond en draait hij in rondjes om de stam naar boven en vliegt hij eenmaal boven omlaag naar de stamvoet van een nieuwe boom, waar hij ook weer vrolijk draaiend omhoog gaat? Ondertussen zal hij met zijn snavel druk tussen de schorsdelen van de boom pikken, die vol zitten met spinnetjes, larfjes of insectenpopjes.

Grote kans dat dit grappige vogeltje een beetje bruinachtig is met een verhoudingsgewijs langere staart dan bijvoorbeeld een mus. Hiermee kan hij mooi steunen tegen de stam. Zijn onderkant is prachtig wit. Je hebt dan waarschijnlijk de boomkruiper gespot.

Hè, maar daar zit er één hoog in de boom die recht langs de stam naar beneden lijkt te gaan en geen draaiende beweging maakt, en ook weer linea recta in een streep omhoog klimt. Deze kruipt natuurlijk ook, maar is waarschijnlijk een beetje blauwgrijs van boven en roodroze aan de onderkant. Hij kleeft als het ware aan de boom. Het is de boomklever!

Tip: als je de Gooise natuur bezoekt, schaf dan een mooie verrekijker en een vogelgids aan en verdiep je in het leven van ons eigen ‘avifauna’.

Boswachter John Didderen


Boswachter John Didderen.

Uit de krant