Afbeelding

Wat maakt factoring voor bedrijven zo interessant?

Nieuws van bedrijven

Steeds meer bedrijven kiezen voor factoring. Het is een oplossing van deze tijd en bedrijven maken er dankbaar gebruik van. Het is dan ook zo dat factoring interessante voordelen oplevert. Deze voordelen bestaat voor zowel grote als kleinere bedrijven. Een belangrijke vraag is wel wat factoring nu zo interessant maakt voor bedrijven. Hiervoor is het ook goed om te weten wat factoring voor bedrijven precies is.

Wat is factoring voor bedrijven?

Laten we bij het begin beginnen. Wat is factoring voor bedrijven precies? Factoring staat ook wel bekend als debiteurenfinanciering. We hebben het over een financiële dienst waarbij een bedrijf de openstaande facturen aan een factoringmaatschappij kan verkopen. De factoringmaatschappij biedt hiervoor in de meeste gevallen een percentage van de betreffende factuurwaarde. In veel gevallen ligt dit percentage tussen de 80 en 90 procent. Het bedrijf ontvangt dus direct een groot deel van het factuurbedrag. In de meeste gevallen wordt dit binnen 24 uur uitbetaald door de factoringmaatschappij. Als de klant vervolgens de factuur heeft betaald ontvangt het bedrijf de rest van het factuurbedrag. Hier worden de kosten van de factoringmaatschappij van af getrokken.

Wat zijn de voordelen van factoring?

Een heel belangrijk voordeel van factoring voor bedrijven is dat er niet gewacht hoeft te worden op de klant om een factuurbedrag betaald te krijgen. Het bedrijf verkoopt de factuur aan de factoringmaatschappij en ontvangt hier een vrijwel directe betaling voor terug. Dit is het bedrag minus het percentage dat nog ingehouden wordt. De snelle betaling zorgt voor een verbeterde cashflow. Daarnaast hoeven bedrijven zich geen zorgen te maken over te late betalingen. Bedrijven krijgen steeds vaker te maken met klanten die structureel te laat betalen. Dit kan in bepaalde gevallen snel een negatieve impact hebben op de cashflow van het bedrijf. Met factoring kan dit effectief worden voorkomen.

Factoring is geen zakelijke lening

Factoring biedt bedrijven dus de mogelijkheid om factuurbedragen voor een groot deel binnen heel korte tijd betaald te krijgen. Facturen worden voor 80 tot 90 procent betaald in hooguit een paar dagen tijd. Dit geldt ook als de klant zelf de factuur nog niet heeft betaald. Hierdoor kan het makkelijk zijn om te denken dat factoring een vorm van zakelijke lening is. Dit is niet het geval en ook dit biedt een mooi voordeel. Factoring is geen zakelijke lening en zorgt daarom dus ook niet voor een verhoging van de eventuele schuldenlast van een bedrijf. Er ontstaat geen schuld als er gebruik wordt gemaakt van factoring.

Voor welke bedrijven is factoring ideaal?

Factoring is mogelijk voor de meest uiteenlopende soorten bedrijven. Zeker als het voor een bedrijf nodig is om de cashflow te verbeteren is de stap naar factoring vaak een juiste keuze. Dit geldt ook als het bedrijf niet de financiële zekerheid heeft om langer te kunnen wachten op betalingen van klanten. Met factoring komt er sneller kapitaal vrij. Dit betekent dat er voor bedrijven meer mogelijkheden ontstaan op het gebied van groei en ontwikkeling. Er bestaan minder financiële beperkingen als facturen binnen korte tijd voor het grootste deel worden betaald. Daarnaast is factoring ook ideaal voor ondernemingen die hebben te maken met seizoensgebonden pieken.

Uit de krant