De scholieren van de acht scholen samen met premier Rutte.
De scholieren van de acht scholen samen met premier Rutte. Foto: Unicef

Debaters Comenius College ontmoeten Rutte op Kleine Prinsjesdag

Algemeen

HILVERSUM - Een bijzondere dag vandaag voor enkele leerlingen van het Comenius College in Hilversum. Na afloop van Kleine Prinsjesdag spraken zij met ministers en staatssecretarissen. Ook premier Mark Rutte nam poolshoogte.

Tijdens Kleine Prinsjesdag in de Ridderzaal gingen debatteams van acht middelbare scholen, waaronder het Comenius, in debat met Kamerleden van zes grote partijen (VVD, GL, CDA, PvdA, SP en D66). Zij spraken over onderwerpen als kindermarketing, jongerenparticipatie in de vorm van een kinderparlement, kinderrechteneducatie en asielzoekersjongeren in Nederland.

Het Utrechts Stedelijk Gymnasium eindigde met de prijs voor het beste debatteam.

In het debat over kindermarketing (zie foto hieronder) namen Tyrese, Roeland, Suzanne en Jacob van het Comenius College het op tegen een team van het Willem de Zwijger College uit Papendrecht. De discussie over de stelling 'Supermarkten mogen alleen reclame maken voor gezonde voeding' ging er fel aan toe.

Zo vonden de Hilversumse debaters: "Als je veel te veel fruit eet is het ook niet gezond. Dus wat is gezond eten?" en "Van ongezonde voeding word je niet meteen heel dik." 

De debaters uit Papendrecht gingen daar tegenin met 'Heel veel kinderen zijn niet gemotiveerd om informatie te zoeken. Hoe gaan we hier dan mee om?' Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg van GroenLinks was het hier mee eens. "Voor de ontwikkeling van kinderen is het belangrijk dat ze gezond eten. Het is belangrijk dat ze een goede start krijgen. Dat staat ook in het Kinderrechtenverdrag."

Uit de krant