Afbeelding
Foto: Politie

Op vijf werkplekken in Hilversum en Wijdemeren illegale arbeiders aangetroffen tijdens controle

Politie & Justitie

HILVERSUM - Bij controles op vijf werkplekken in Hilversum en Wijdemeren zijn afgelopen week personen aangetroffen die niet in Nederland mogen werken. Zij zijn overgebracht naar het politiebureau en kregen de opdracht Nederland te verlaten.

Dat meldt de gemeente Hilversum vrijdagmiddag. De integrale controle vond afgelopen dinsdag plaats en werd uitgevoerd door het Bestuurlijk InterventieTeam Gooi en Vechtstreek, in samenwerking met de Nederlandse Arbeidsinspectie, de Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM) en de Politie Gooi en Vechtstreek. 

Tijdens de controles lag de focus op naleving van wet- en regelgeving, met name in sectoren zoals bouw, detailhandel en dienstverlening. Op alle gecontroleerde locaties zijn personen aangetroffen die niet gerechtigd zijn om in Nederland te werken, wat leidde tot directe intrekking van hun verblijfsrecht. Deze personen zijn overgebracht naar het politiebureau en kregen de opdracht Nederland, Europa en het Schengengebied te verlaten. 

Illegale bouw- en sloopactiviteiten
Op één locatie In Wijdemeren constateerde de gemeente illegale bouw- en sloopactiviteiten zonder vereiste vergunning, inclusief gevaarlijke situaties zoals slapen op de locatie door arbeidskrachten, wat resulteerde in een onmiddellijke bouwstop. Een locatie in Hilversum vereist verder gemeentelijk onderzoek met betrekking tot het bestemmingsplan. Om welke locaties het precies gaat, wordt niet vermeld.

Kwetsbare positie
De gemeente Hilversum en Wijdemeren geven aan veel waarde te hechten aan een veilige woon- en werkomgeving en een eerlijk ondernemersklimaat. “Dit betekent dat we toezien op naleving van regels, zodat iedereen in een veilige en eerlijke omgeving kan werken en wonen, zonder ruimte voor criminaliteit”, aldus de gemeente in een persbericht. “We zijn ons bewust van de kwetsbare positie waarin personen zonder verblijfsstatus verkeren, die vaak slachtoffer worden van uitbuiting op het gebied van arbeid en seksualiteit. Daarom voeren we regelmatig integrale controles uit.”

Slagkracht en expertise
Sinds 2022 bundelen alle Gooise gemeenten hun krachten in een gezamenlijk Bestuurlijk Interventieteam (BIT) om zo slagkracht en expertise te vergroten in de strijd tegen ondermijnende activiteiten.

Uit de krant