Afbeelding

Hilversummer en Bussumer hoofdverdachten in groot onderzoek naar witwassen

Politie

Hilversum - Een 63-jarige Hilversummer en een 69-jarige man uit Bussum vormen samen het middelpunt in een groot internationaal onderzoek naar witwassen. Het tweetal zou volgens het FIOD ieder beschikken over een meer dan een miljoen euro onverklaarbaar vermogen, dat zij buiten het zicht van de autoriteiten op buitenlandse rekeningen hebben gestald.

Bij de internationaal gecoördineerde actie doorzochten opsporingsdiensten dinsdag bij elkaar tien locaties in Nederland, Spanje en Cyprus. Er is gekeken in woningen, vakantiewoningen en bedrijfspanden van de verdachten.

In deze regio kregen een woning in Bussum en een vakantiewoning van de 69-jarige verdachte een bezoek. Ook werd een bedrijfspand in Naarden doorzocht, waar bedrijven van de 69-jarige en een 36-jarige medeverdachte gevestigd zijn, en een opslagloods in Wijdemeren.

Tienduizenden euro's contant geld
In de Ruitersweg in Hilversum is de woning van de 63-jarige man doorzocht. De FIOD doorzocht ook de werkplek van hem. Er is behalve op administratie, beslag gelegd op onroerende goederen, bankrekeningen, horloges, een Mercedes en tienduizenden euro's contant geld.

Niet te verklaren
De twee mannen worden verdacht van (gewoonte) witwassen en belastingfraude. Zij deden in ieder van 2009 tot heden voor circa 700.000 euro grote contante opnamen met creditcards gekoppeld aan buitenlandse bankrekeningen van ondernemingen, waarover zij konden beschikken. Of ze deden grote aankopen en overboekingen vanaf de bankrekeningen. De uitgaven zijn niet te verklaren uit reguliere inkomsten. De inkomsten op de buitenlandse rekeningen werden niet aan de Belastingdienst opgegeven. Waar het geld vandaan komt, is onderwerp van onderzoek.

De 36-jarige medeverdachte zou de vermoedelijke facilitator zijn. Hij zou ondernemingen en daaraan gekoppelde bankrekeningen op Cyprus (waar hij woont) en in andere landen opzetten voor derden.

Uit de krant