Wethouder Jaeger.
Wethouder Jaeger. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum staat er voor 2018 financieel goed voor

Politie

HILVERSUM - De afgelopen 3,5 jaar is er een solide financieel beleid gevoerd en is er gebouwd aan een stevig fundament voor Hilversum en de Hilversummers. Dat zei wethouder Wimar Jaeger van financiën bij de presentatie van de begroting. 'De nieuwe raad kan met vrijwel schone lei beginnen."

Deze collegeperiode loopt bijna ten einde. Nog één keer mag het huidige college van burgemeester en wethouders de begroting aan de raad presenteren. Jaeger vindt dat het financiële beleid van de gemeente Hilversum toekomstbestendig is.

Vanaf 1 januari 2018 wordt het nieuwe financiële beleid van kracht met als doel om de kosten van keuzes in de collegeperiode te nemen en om minder financiële lasten naar de toekomst te verschuiven. Dit wordt bereikt door onder meer budgetten te schrappen waar geen uitvoeringsplan onder ligt, de zogenoemde 'beukennotenwet'.

Hilversum staat er voor 2018 financieel goed voor. Hilversummers hoeven nauwelijks méér te betalen voor de lokale lasten, zoals de OZB, rioolbelasting, afvalstoffenheffing en hondenbelasting. Jaeger: 'We voeren alleen een inflatiecorrectie door.' Zo blijven de lasten op bijna hetzelfde niveau als het afgelopen jaar. Ook het weerstandsvermogen van Hilversum is volgens de wethouder van financiën uitstekend: 'We hebben geen tekorten en houden ieder jaar geld over. Zo zijn we voorbereid op eventuele tegenvallers, op onvoorziene omstandigheden. Dat geeft een veilig gevoel.' 

Extra reserveringen
Wat betreft de werkgelegenheid is er in de begroting 2018 2 miljoen euro extra gereserveerd voor uitkeringen. Voor 2019 is een bedrag van 1 miljoen euro gereserveerd. Dit heeft alles te maken met een te lage bijdrage uit Den Haag. Veel plannen gerealiseerd.

De wethouder financiën blikt tevreden terug op de afgelopen jaren waarin veel plannen zijn gerealiseerd. Voorbeelden daarvan zijn het versterken van het Sociaal Plein met het project WINST; de realisering van het nieuwe Marktplein en de plannen voor het stationsgebied. Daarnaast investeert Hilversum verder in de creatieve economie door vernieuwing van het Media Park, de spoorzone en Arenapark.

Buurtdeals
Met betrokken buurten gaat de gemeente buurtdeals aan. De verduurzaming van de stad wordt in toenemende mate gestimuleerd. Verder wordt geïnvesteerd in betaalbare woningen en extra ingezet op veiligheid. Jaeger: 'We zijn er trots op dat deze begroting ervoor zorgt dat de nieuwe gemeenteraad met een vrijwel schone lei kan beginnen aan het verder bouwen aan een vitaal en levendig Hilversum.' 

Uit de krant